Hedwig i bijes (2001)

HEDWIG AND THE ANGRY INCH (Originalni naziv)

mjuzikl

Berlinski dečko nakon neuspješne operacije spola odluči postati rock zvijezda

 
Režija: John Cameron Mitchell
Scenarij: John Cameron Mitchell, Stephen Trask
Uloge: John Cameron Mitchell, Michael Pitt, Miriam Shor, Stephen Trask, ...

Filmografija

Spreman učiniti sve za ljubav i budućnost, jedan se berlinski dečko našao u neočekivanoj situaciji nakon što mu ni operacija promjene spola nije pomogla da postane djevojka, iako više nije bio ni muškarac...

Nakon što se zaljubi u narednika američke vojske, dječak Hansel (John Cameron Mitchell) iz istočnog Berlina odluči promijeniti spol kako bi mogao legalno oženiti svoga voljenog te otputovati na Zapad. Međutim, operacija promjene spola nije uspješno izvedena pa Hansel ne postaje žena, ali ne ostaje ni potpuni muškarac. Napušten u parku prikolica u Kansasu, Hansel, sada pod imenom Hedwig, odluči postati rock zvijezda te kreće na turneju, ali samo po malim restoranima uz cestu.

Datumi Hedwigove turneje slučajno se posve podudaraju s onima Tommyja Gnosisa (Michael Pitt), dječaka koji je jednom bio njegov fan, a sada je velika rock zvijezda – koja je to postala nakon što je ukrala sve Hedwigove pjesme! Post-punk neo-glam rock odiseja, kako je ovaj mjuzikl bio najavljivan, "Hedwig i bijes" je film prilično originalne i samosvojne vizije Johna Camerona Mitchella, koji je ovdje i redatelj i ko-scenarist i glavni glumac, te film koji pokazuje kako se odlični naslovi najčešće snimaju upravo uz velike količine autorske hrabrosti i nepristajanja na kompromise.

Iako po svojem žanrovskom određenju mjuzikl, ovo je film koji bi gledatelje prije svega trebao zabaviti, no "Hedwig i bijes" je ujedno i ozbiljna drama o identitetu i izdaji, koji će pažljive natjerati i na razmišljanje. Uz Johna Camerona Mitchella, sjajnu je ulogu odradio i Michael Pitt, za kojeg je iznimno lako povjerovati kako je prava rock zvijezda.


Komentari (0)

Foto