Grešne duše (2005)

OUR FATHERS (Originalni naziv)

drama

Priča o licemjerju i kriminalu unutar institucija Katoličke crkve

 
Režija: Dan Curtis
Scenarij: David France, Thomas Michael Donnelly
Uloge: Ted Danson, Christopher Plummer, Brian Dennehy, Daniel Baldwin, ...

Filmografija

Temeljen na knjizi Davida Francea, koji je opisao istinita zbivanja u Bostonu od prije tridesetak godina, "Grešne duše" iznimno je hrabar, pošten i dobronamjeran film koji si je za zadatak uzeo upozoriti nas da se najveće zlo često krije upravo tamo gdje bismo u svakoj uobičajenoj situaciji potražili pomoć.

Ponekad je zlo teško prepoznati. "Grešne duše" pokazuje nam kako nikome i nikada ne smijemo slijepo vjerovati.Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća bostonsku katoličku crkvu potresao je nezapamćen skandal kada se otkrilo kako su svećenici-pedofili, a posebno otac John Geoghan (Steven Shaw), zlostavljali mlade dječake. Iako je kardinal Bernard Law (Christopher Plummer) znao za sve nezakonite događaje, zločince nije prijavio policiji, nego ih je u tajnosti i medijskoj tišini premještao iz župe u župu kako bi tajna ostala što skrivenija. Nakon što su žrtve svoje traume iznijele u javnost, Geoghan je osuđen na deset godina, ali je kardinal Law bahato odbio odstupiti sa svoje pozicije.

Razotkrivajući licemjerje i kriminal unutar institucija Katoličke crkve, redatelj Dan Curtis za ovaj je vrhunski televizijski proizvod dobio priliku raditi s plejadom odličnih glumaca, koji su uvelike pridonijeli uvjerljivosti i dojmljivosti filma. U ovoj se drami tako ponajprije ističe veliki Christopher Plummer u ulozi kardinala Lawa, a uz njega u filmu možemo gledati i Teda Dansona, Ellen Burstyn ili Briana Dennehyja.


Komentari (0)

Foto