Povratak (2003)

Vozvrašćenie / Vozvrashchenie / The Return (Originalni naziv)

drama

Priča o neuspjelom susretu i uspostavljnju korektnog odnosa grubog oca i njegova dva sina

 
Režija: Andrei Zviagincev
Scenarij: Vladimir Moisenko, Aleksandar Novotocki
Uloge: Vladimir Garin, Ivan Dobronravov, Konstantin Lavronenko, Natalia Vdovina, ...

Filmografija

"Povratak" cjelovečernji prvijenac ruskoga redatelja Andreja Zviaginceva osvojio je Zlatnoga lava na venecijanskom filmskom festivalu 2003. godine. Radi se, naime, o sumornoj psihološkoj drami o neuspjelom susretu oca, najvjerojatnije nestalog iz političkih razloga (iako se politička pozadina radnje ne objašnjava), i sinova zbog nemogućnosti uspostavljanja korektnog odnosa prema njima.

Dva maloljetna brata, Ivan (I. Dobronravov) i Andrej (V. Garin), žive s majkom (N. Vdovina) u ruskom gradiću. Iznenada se pojavi njihov prije dvanaest godina nestali otac (K. Lavronenko) kojemu se potpuno zameo trag i želi živjeti s njima. Ne bi li se zbližio s potpuno nepoznatim sinovima, povede ih na izlet na obližnje jezero. Iako je svjestan da je djeci od početka mrzak i odbojan, otac se ni ne trudi da pridobije njihove simpatije, već ih pokušava "naučiti disciplini" pretjeranom strogošću i grubošću. Izlet će se svima pretvoriti u neviđenu noćnu moru.
Film nudi tri izvanredno razrađena lika - grubog oca koji stalno nešto taji i čudno se ponaša, starijega sina koji svoju odbojnost iskazuje pubertetskim prkosom i prikrivenim strahom, te mlađega sina koji skoro cijelo vrijeme odbija oca gledati u oči i razgovarati s njim. Iznimno lijepih, gotovo snovitih snimki prirode i polaganoga toka radnje, film je osobito vrijedno djelo koje su mnogi svjetski kritičari ocijenili kao jedno od najboljih europskih ostvarenja u proteklih nekoliko godina. Tragičan je podatak da se tada šesnaestogodišnji glumac Vladimir Garin utopio u jezeru na kojemu se odvija većina radnje filma nekoliko tjedana nakon premijere.

Komentari (3)

Foto