Operacija Swordfish (2001)

Swordfish (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Karizmatični i opasni špijun uvlači superhakera u svijet špijunaže i provala 21. stoljeća

 
Režija: Dominic Sena
Scenarij: Skip Woods
Uloge: John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, Don Cheadle, Vinnie Jones, ...

Filmografija

Vrhunski producent Joel Silver predstavlja nam mračni akcijski triler iz svijeta kontrašpijunaže i provala 21. stoljeća. Da je film vrhunski režiran od Dominicka Senae i iznimno uspješan, pokazuje svaka scena vrtoglave uzbudljivosti "Operacije Swordfish".

Unutar našega svijeta postoji još jedan svijet: zaštićen je šiframa, lozinkama i najnaprednijim sigurnosnim sustavima. Tamo se čuvaju najdublje tajne, informacije koje nas mogu diskreditirati, inkriminirati i doslovno uništiti. U cijeloj priči vrte se i ogromne količine novca. Riječ je o svijetu nazvanom "Operacija Swordfish".
Gabriel Shear (John Travolta) je karizmatični i opasni špijun koji želi ući unutar sistema kako bi mogao financirati svoju specifičnu vrstu patriotizma. Ako uspije, milijuni skriveni u vladinim ilegalnim fondovima bit će njegovi. Da bi to učinio, treba mu superhaker kojem će i najneprobojniji sistemi zaštite biti tek malo ozbiljnija dječja igra. Zadatak je to kao stvoren za Stanleya Jobsona (Hugh Jackman), jednog od dva najbolja hakera na planeti. Nakon što je odslužio kaznu zbog uzrokovanja apsolutnog kaosa u FBI-jevim high-tech operacijama, zabranjeno mu je približiti se bilo kojoj elektronskoj trgovini na udaljenost manju od 50 metara. Sada Stanley živi u oronuloj prikolici, bez novca i sam, a jedina mu je nada opet vidjeti svoju kćer Holly (Camryn Grimes), koju je izgubio prilikom razvoda. Gabriel i njegova prelijepa partnerica Ginger (Halle Berry) uvuku Stanleyja u urotu, a on ubrzo shvaća da ništa nije onako kako izgleda te da će se morati jako potruditi da iz cijele priče izađe čist.
Dva puta nominiran za Oscara, jedan od najomiljenijih američkih glumaca, John Travolta glumi Gabriela Sheara, čovjeka koji ima duboke veze s najvišim državnim i vojnim vrhovima. Glumac kaže da je "Gabriel očito špijun, ili bivši špijun, ali u svojem umu on sebe vidi kao pozitivca. On ima svoje ideje rješavanja međunarodnog terorizma, no za njih mu treba novac koji misli preuzeti iz vladinih tajnih fondova prljavog novca." Naravno, situacija će se odvijati mnogo složenije, a lepezu likova koji film upotpunjuju čine sjajni Don Cheadle, Vinnie Jones i Sam Shepard, koji nimalo ne zaostaju za glavnim akterima "Operacije Swordfish". Film je režirao Dominic Sena, najpoznatiji po svojem proslavljenom radu u glazbenoj industriji s više od 100 spotova iza sebe. Snimao je spotove za zvijezde kao što su David Bowie, Tina Turner, Bryan Adams, Steve Winwood, Fleetwood Mac te Janet Jackson za čiji je "Rhythm Nation 1814" osvojio i nagradu Grammy. Svoju filmsku karijeru otpočeo je kultnim filmom "Kalifornija" s Brad Pittom, Juliette Lewis i Davidom Duchovnyjem te je po mišljenju slavnog Joela Silvera bio kao naručen za režiju ovog spektakularnog akcijskog high-tech trilera.

Komentari (4)

Foto