Osmanska vremena (2012)

Bir Zamanlar Osmanli - KIYAM (Originalni naziv)

povijesni

Priče Osmanskog carstva iz vremena vladavine sultana Ahmeta III

 
Režija: Abdullah Oguz
Scenarij:
Uloge: Türkan Şoray, Özcan Deniz, Tolga Karel, Hazim Körmükçü, Firat Taniş

Filmografija

Carigrad, između 1711. i 1730. godine, period vladavine sultana Ahmeta III, kada je Osmansko carstvo ulagalo napore da odnose sa Europom sa ratnih bojišta prenese na polje diplomacije. Period u kojem dolazi do krvavih obračuna između onih koji žele zadržati trenutno stanje i onih koji su svjesni da obnova znači poboljšanje i podržavaju promjene. U ovim obračunima sudjeluju i mnoge obavještajne službe.

Jedan od junaka priče je Murat, bivši komandant sultanovih tjelohranitelja, koji je na zahtjev svoje supruge položio oružje i posvetio se obitelji. No, sasvim slučajno, njegova supruga Gondžanigar vidi ubojstvo Šejha, svjedoči o tome, zbog čega je ubiju ljudi šaha Adžema. Šah Adžem želi svrgnuti sultana i svog sina postaviti na osmansko prijestolje, zbog čega sklapa saveze držeći se parole "neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj". 

Murat se nađe u središtu zbivanja, koja se još više zakompliciraju pojavljivanjem Kasima i Džansezu, sina i kćeri bivšeg savjetnika sultana Ahmeta, pogubljenog po sultanovom nalogu, koji se dolaze osvetiti... No, Murat i Džansezu se zaljubljuju i ona se nađe u dilemi između osvete i ljubavi, dok Kasim ne odustaje od ispunjenja očeve osvete. Ta ga želja nadvladava i dovede do njegovog kraja. Ni šah Adžem ne posustaje u napadima na protivnike. Najsnažniji udarac omogućit će mu obični radnik iz hamama na kojeg niko nije obraćao pažnju... 

Komentari (0)

Foto