Povijest nasilja (2005)

A HISTORY OF VIOLENCE (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Obiteljski čovjek skriva ubojitu tajnu koja prijeti njegovom novom životu

 
Režija: David Cronenberg
Scenarij: John Wagner, Vince Locke, Josh Olson
Uloge: Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, William Hurt, Ashton Holmes

Filmografija

U ovom stiliziranom trileru redatelja Davida Cronenberga (The Fly, The Dead Zone), Viggo Mortensen (trilogija Gospodar prstenova) glumi Toma McKennu, ugledna čovjeka koji u malome gradu vodi miran, sretan život s voljenom ženom i obitelji no polako će na površinu isplivati njegova ubojita tajna.

U uspavanome gradiću Millowbrook u Indiani, mirni čovjek Tom Stall (Viggo Mortensen), vlasnik popularne mjesne zalogajnice, uživa u obiteljskom životu sa svojom voljenom suprugom Edie (Maria Bello) i njihovo dvoje djece. No, život mu se preokreće naglavce kada nevjerojatnom vještinom i hladnokrvnošću ubije dvojicu nasilnika koji su u pokušaju pljačke životom zaprijetili Tomovoj zaposlenici. Tom postaje mjesni junak, te završava na naslovnim stranicama novina i u udarnim terminima informativnih emisija. Vrlo brzo u Millowbrooku se pojavljuje mafijaš Carl Fogarty (Ed Harris), koji Toma naziva imenom Joey Cusack, tvrdeći kako ga poznaje iz prošlosti u kojoj je bio plaćeni ubojica. Tom se na to pokušava ne obazirati, ali Carl i njegovi ljudi napadnu njegovu obitelj, pa ih je primoran braniti. Čini se kako Tom doista krije tajnu iz prošlosti.

Izvrstan triler - iako je riječ o filmu koji je mnogo više od toga -"Povijest nasilja" bez ikakve je dvojbe jedan od najboljih filmova desetljeća za nama, naslov koji još jednom potvrđuje kako nikakvi specijalni efekti i visoki budžeti ne mogu nadoknaditi kvalitetnu ideju i pečat pravog autora. U ovome svojevrsnome modernom vesternu slavni se redatelj David Cronenberg odmaknuo od svoje standardne poetike, i grafički roman Johna Wagnera i Vincea Lockea na veliki ekran prenio ne ispuštajući ni jednu od njegovih brojnih nijansi i upečatljivih detalja.

Priča o drugoj šansi, odnosno pokušaju građenja sasvim novog života arhetipska je priča države koja je upravo na tome i izgrađena, a radnja smještena u samo srce Amerike dodatno naglašava ovu meta-razinu. Pravo je zadovoljstvo, međutim, što za uživanje u filmu nije potrebno ništa o svim tim nijansama znati, dovoljno se prepustiti uživanju u sjajnoj priči koju vode fantastični glumci kao što su Viggo Mortensen, Maria Bello ili Ed Harris.


Komentari (5)

Foto