Dragulj s Nila (1985)

THE JEWEL OF THE NILE (Originalni naziv)

akcija komedija avantura

Spisateljica (J. Wilder) i pustolov (M. Douglas) ponovo kreću u nove opasne pustolovine

 
Režija: Lewis Teague
Scenarij: Lawrence Konner, Mark Rosenthal
Uloge: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito, Spiros Focás, ...

Filmografija

U ovome urnebesnom nastavku filma "Lov na zeleni dijamant", iz 1984. godine, trio mora svladati oluje i strašna pustinjska plemena, vrteće derviše i špiljski labirint zloglasnog Omara da bi riješio zagonetku koja će mnoge gledatelje prikovati pred male ekrane.

Joan Wilder (K. Turner) i Jack Colton (M. Douglas) uživaju na svojoj jahti nakon pustolovine sa zelenim dijamantom. Joan pokušava napisati pustolovni roman, ali je u spisateljskoj krizi. Egipatski vlastodržac Omar tad joj ponudi da napiše njegovu biografiju, kako bi pobila negativne napise američkih medija. Joan pristane, a Jack time nije nimalo zadovoljan. Kad se nađe u Egiptu, Joan shvati da su sve glasine o državnikovoj okrutnosti bile istinite i da je postala njegova zatočenica. Jack i Ralph (D. DeVito) pohrle joj u pomoć...
"Dragulj s Nila" nastavak je velikog hita Roberta Zemeckisa "Lov na zeleni dijamant". Također je postigao velik komercijalni uspjeh, a neki kritičari drže ga čak boljim od Zemeckisova ostvarenja, mada je Lewis Teague (Mačje oko, Ogrlica) redatelj neusporedivo manjeg ugleda. Teague je, međutim, mogao računati na sjajnog nizozemskog direktora fotografije Jana de Bonta, koji je filmu podario vrlo atraktivno vizualno oblikovanje. Uz izvrsno raspoložene M. Douglasa i K. Turner, ali i D. DeVita koji je u nastavku dobio mnogo veći prostor, uspjeh nije mogao izostati. Spomenimo još da su "Lov na zeleni dijamant" i "Dragulj s Nila" nastali potaknuti revivalom egzotičnih pustolovnih filmova začetih Indianom Jonesom Stevena Spielberga i Georgea Lucasa, ali i da su za razliku od filmova o Indiani Jonesu ponudili ravnopravni par protagonista. Tome je zasigurno doprinijela scenaristica Diane Thomas, ali i sjajna K. Turner u glavnoj ženskoj ulozi.

Komentari (5)

Foto