Između čekića i nakovnja (1993)

Hammers over the Anvil (Originalni naziv)

drama

Film polaganog ritma i slojevitih, efektno predočenih karaktera australskog juga

 
Režija: Ann Turner
Scenarij: Peter Hepworth, Ann Turner
Uloge: Alexander Outhred, Charlotte Rampling, Russell Crowe, Frankie J. Holden, ...

Filmografija

Provincijsko selo u Australiji početkom 20. stoljeća. Tjelesno hendikepirani Alan Marshall (A. Outhred) bistar je i senzibilan dječak koji nakon smrti majke odrasta uz požrtvovnog oca Bušmana Marshalla (F. J. Holden). Unatoč oduzetosti, Alan je živahan klinac koji se selom kreće pomoću štaka, svoja zapažanja o sumještanima redovito zapisuje, i većinu slobodnog vremena provodi u društvu najboljeg prijatelja Joea Carmichaela (J. Frost)...

Provincijsko selo u Australiji početkom 20. stoljeća. Tjelesno hendikepirani Alan Marshall (A. Outhred) bistar je i senzibilan dječak koji nakon smrti majke odrasta uz požrtvovnog oca Bušmana Marshalla (F. J. Holden). Unatoč oduzetosti, Alan je živahan klinac koji se selom kreće pomoću štaka, svoja zapažanja o sumještanima redovito zapisuje, i većinu slobodnog vremena provodi u društvu najboljeg prijatelja Joea Carmichaela (J. Frost).

Jednog dana, nakon što uz očevu pomoć bezuspješno pokuša uzjahati konja, Alan će ugledati otmjenu Grace McAlister (C. Rampling), suprugu bogatog farmera Charlesa (J. Rafter Lee) i najljepšu ženu koju je vidio u životu. Premda zaljubljen u svoju vršnjakinju Nellie Bolster (A. Douge), Alan će se na prvi pogled platonski zaljubiti u elegantnu i emotivnu Britanku Grace. A Grace je strastvena jahačica, kojoj ubrzo za oko zapne mladi konjušar East Driscoll (R. Crowe), poznanik Alanova oca i dječakov prijatelj.

Provodeći vrijeme u učenju, druženju s Joeom i, Alan će uskoro primijetiti da se i Grace sviđa Eastu, te ih naposlijetku jednog dana u staji zateći u ljubavnom zagrljaju. Shvativši da dječak zna njihovu tajnu, Grace i East će se zbližiti s Alanom, naučiti ga jahati i postupno ga pretvoriti u svjedoka svoje zabranjene ljubavi...

Temeljena na hvaljenom istoimenom autobiogafskom romanu cijenjenog australskog književnika Alana Marshalla, drama zapažene producentice, scenaristice i redateljice Ann Turner (Celia, Dallas, Doll, Irresistible) emotivno je i izvrsno režirano ostvarenje dojmljiva ugođaja. Riječ je o filmu polaganog ritma i slojevitih i efektno predočenih karaktera, koji nekim elementima zapleta i sugestivno dočaranom atmosferom zatvorene zajednice australskog juga, kojom dominiraju licemjerje, konzarvativizam i dvostruka etička mjerila, donekle podsjeća na američki jug iz romana Theodorea Dreisera (Američka tragedija) i Harpera Leeja (Ubiti pticu rugalicu).

Autorica Ann Turner, koja se prethodno dokazala režijom fantastične horor drame "Celia", u kojoj je bila zamjetna njezina sklonost ironiji i humornom odmaku, iznimno uvjerljivo dočarava ponekad zbrkan i nejasan, no neosporno zanimljiv, dirljiv i kadikad duhovito naivan dječji pogled na svijet odraslih i odnose koji u njemu vladaju. Riječ je i o djelu u kojem je jednu od svojih prvih većih uloga ostvario karizmatični oskarovac R. Crowe (Spotswood, Brzi i mrtvi, Virtuoznost, Probuđena savjest, Gladijator, Dokaz života, Genijalni um, Gospodar i ratnik, Cinderella Man).

Uz mladog A. Outhreda, za ulogu u ovom filmu 1992. ovjenčanog nagradom Australskog Filmskog Instituta, Croweova je partnerica izvrsna C. Rampling (Zardoz, Noćni portir, Zbogom dragana moja, Orca: kit ubojica, Anđeosko srce, D.O.A.-Mrtav pri dolasku, Bazen, Besmrtnik, Presuda, Sirove strasti 2), sjajna karaktarna glumica za nastup u krimi drami "Bazen" Françoisa Ozona 2003. ovjenčana Europskom filmskom nagradom, te dosad tri puta nominirana za prestižnu francusku filmsku nagradu César.


Komentari (0)

Foto