petak, 04.12.2020 03:48

Bajkovita Hrvatska (2014)

Bajkovita Hrvatska (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarna serija obuhvaća bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu

sez.1 ep.57Grad Senj najstariji je grad u gornjem dijelu Jadrana, na obali između Rijeke i Zadra. Najstariji spomen Senja zabilježen je u antičkim spisima iz 4. st. pr. Kr., a sredinom 2. st. pr. Kr. naseljavaju ga Rimljani. O burnoj i bogatoj povijesti grada Senja govore mnoge znamenitosti. Jedan od najzanimljivijih sakralnih objekata te izuzetno vrijedan arhitektonski spomenik prošlosti je senjska katedrala - Katedrala Marijina Uznesenja. O vremenu njezina nastanka i o njezinoj arhitekturi postoje mnogi upitnici. Dokaz njezine starosti je i zvonik iz 1000. godine koji je pred njom stajao do 1826. godine. Senjska katedrala postaje središte vjerskog života, posebice od prvog povijesno utvrđenog senjskog biskupa 1169. godine, koji se spominje i u svezi njezine dogradnje, što nas navodi na pretpostavku da je katedrala i starija. Naratorica: Paula Jusić
 

Cilj serije je upoznati različita mjesta i građevine koje su nastajale kroz povijest na hrvatskom tlu, uz neke zanimljivosti.

Svaka epizoda traje 6 minuta i zapravo predstavlja videorazglednicu u kojoj ćete saznati osnovne i manje poznate činjenice te slikom otputovati u sve krajeve Hrvatske. Sadržaj je prilagođen svim uzrastima.

Komentari (1)

Foto