nedjelja, 16.08.2020 21:59

Bajkovita Hrvatska (2014)

Bajkovita Hrvatska (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarna serija obuhvaća bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu

sez.1 ep.4Park prirode Telašćica predstavlja čudesan spoj mirisnih šumovitih uvala nasuprot veličanstvenih hridi, strmaca i kamenjara. Osim raskošnog morskog plavetnila izuzetno bogatog florom i faunom, kopneni dio Parka ima 486 životinjskih vrsta. Kao kraško područje s bujnom mediteranskom vegetacijom ima više od 400 biljnih vrsta. Telašćica, u srednjem vijeku Telagus, dobila je ime po tome što izgleda kao tri spojena jezera koja se nadovezuju jedno na drugo. To su zapravo krške ponikve, nastale prije desetak tisuća godina nakon zadnjeg otapanja ledenjaka koji su podigli razinu mora. Dalmatinski ili primorsko-dinarski magarac je hrvatska autohtona i zaštićena vrsta. PP Telašćica je već nekoliko godina utočište za napuštene magarce na Dugom otoku. U Parku trenutno živi 14 magaraca sa svojim potomcima. Pitomi su i druželjubivi. Naratorica: Paula Jusić
 

Cilj serije je upoznati različita mjesta i građevine koje su nastajale kroz povijest na hrvatskom tlu, uz neke zanimljivosti.

Svaka epizoda traje 6 minuta i zapravo predstavlja videorazglednicu u kojoj ćete saznati osnovne i manje poznate činjenice te slikom otputovati u sve krajeve Hrvatske. Sadržaj je prilagođen svim uzrastima.

Komentari (1)

Foto