srijeda, 01.04.2020 22:39

Bajkovita Hrvatska (2014)

Bajkovita Hrvatska (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarna serija obuhvaća bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu

sez.1 ep.85Mljet se nalazi u dubrovačkom arhipelagu i njegov je najveći otok, a od poluotoka Pelješca dijeli ga Mljetski kanal. Babino Polje najveće je i jedno od najstarijih naselja na otoku Mljetu, smješteno u središnjem dijelu otoka, iznad istoimene krške udoline. Već u 11. stoljeću Babino Polje je postalo upravno i crkveno središte cijelog otoka, a 1345. godine nastaje i Mljetski statut, po starosti sedmi od svih poznatih gradskih i komunalnih pravnih knjiga na našim prostorima. Mljetski knezovi nisu stalno boravili na otoku, jer još nije bila sagrađena Kneževa kuća (Palac), pa je prvi mljetski knez koji je stalno boravio u Babinom Polju na otok došao 1500. godine. Knežev dvor dovršen je tek 1554., a danas se u njemu nalazi etno zbirka "Biskup". Naratorica: Paula Jusić
 

Cilj serije je upoznati različita mjesta i građevine koje su nastajale kroz povijest na hrvatskom tlu, uz neke zanimljivosti.

Svaka epizoda traje 6 minuta i zapravo predstavlja videorazglednicu u kojoj ćete saznati osnovne i manje poznate činjenice te slikom otputovati u sve krajeve Hrvatske. Sadržaj je prilagođen svim uzrastima.

Komentari (1)

Foto