nedjelja, 23.02.2020 01:54

Bajkovita Hrvatska (2014)

Bajkovita Hrvatska (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarna serija obuhvaća bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu

sez.1 ep.60Zagrebačka katedrala najmonumentalnija je hrvatska sakralna građevina, izgrađena u neogotičkom stilu. Izvana je duga 77 m, a široka 48,20 m. Visina tornjeva iznosi 108 m, a može primiti čak 5000 ljudi. Posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije i okosnica je jezgre biskupskog grada, a od 19. stoljeća i simbol Zagreba i cijele Hrvatske te najveći spomenik vjere i kulture. Sudeći po arheološkim nalazima, naselje na prostoru današnjeg Kaptola vjerojatno je postojalo mnogo prije 1094. godine, no pisana povijest Zagreba i zagrebačke katedrale počinje se brojati od te godine, na izmaku predromaničkog doba. Na pročelju crkve i na zvonicima, s kojih se lijepo vidi cijeli Zagreb, pod visokim gotičkim baldahinima nalaze se kipovi predstavnika crkvenih redova. Spada u red najmlađih neogotičkih katedrala. Naratorica: Paula Jusić
 

Cilj serije je upoznati različita mjesta i građevine koje su nastajale kroz povijest na hrvatskom tlu, uz neke zanimljivosti.

Svaka epizoda traje 6 minuta i zapravo predstavlja videorazglednicu u kojoj ćete saznati osnovne i manje poznate činjenice te slikom otputovati u sve krajeve Hrvatske. Sadržaj je prilagođen svim uzrastima.

Komentari (1)

Foto