Ostani mrtav (2005)

STAY (Originalni naziv)

triler drama

Stvarnost i san se isprepliću dok psihijatar pokušava spriječiti samoubojstvo pacijenta

 
Režija: Marc Forster
Scenarij: David Benioff
Uloge: Ewan McGregor, Ryan Gosling, Kate Burton, Naomi Watts

Filmografija

Između požude i straha, stvarnosti i iluzije, života i smrti postoji alternativni svijet koji oživljava u nevjerojatnom trileru STAY. Marc Forster, poznati redatelj koji stoji iza filmova poput Monster's Ball i Finding Neverland, režirao je dirljivu i čarobnu priču o dvoja likova - priču koja zadire ispod površine običnih iskustava i vodi likove kroz vrtlog tajnih identiteta, snova i samog postojanja.

"Stay" na prvi pogled djeluje kao priča o posvećenom njujorškom psihijatru Samu Fosteru (Ewan McGregor) i njegovom hitnom pokušaju da spasi tajnovitog i neobičnog pacijenta kojeg je preuzeo od drugog psihijatra. Sam naime želi spriječiti Henryja Lethama (Ryan Gosling) da se ubije uoči svog 21. rođendana. Iza ove priče, krije se uznemirujući i nadrealni misterij: Sam ulazi u Henryjev um i polako počinje gubiti vezu sa stvarnošću. Sve više i više biva uvučen u mrežu Henryjevog života, pa tako i u labirint njegove podsvijesti.
Isprva, naglasak je na Samovoj vezi s umjetnicom i bivšom pacijenticom Lilom (Naomi Watts), ali uskoro Samova veza s racionalnim svijetom počinje slabiti. Suočen s nadrealnim susretima u kojima se Manhattan pretvara u divlji, promjenjiv svijet iz snova, Sam ne može razlučiti što je stvarno, a što se odvija u njegovoj glavi. Isto tako, ne može odrediti tko je zaista Sam, a tko Henry.Tko je Henry Letham i zašto je tako duboko potresao Samov osjećaj za stvarnost?
Tragovi i napetost se simultano gomilaju i priča doživljava svoj vrhunac na Brooklynskom mostu, gdje Sam i gledatelji moraju dati odgovore na zamršena pitanja o percepciji, svjesti, oprostu i posljednjim trenucima iskupljenja. Uskoro postaje jasno da se ono što se događa Samu i Henryju ne događa na ovom svijetu, nego u zoni sumraka između života i smrti... Na mjestu gdje nitko ne može dugo ostati.

Komentari (2)

Foto