Rocky (1976)

Rocky (Originalni naziv)

drama romantika sport

Neafirmirani boksač dobije jedinstvenu priliku da osvoji krunu svjetskog boksačkog prvaka

 
Režija: John G. Avildsen
Scenarij: Sylvester Stallone
Uloge: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burgess Meredith, Burt Young, Carl Weathers

Filmografija

Godine 1976. gledatelji su se gurali u kinodvorane kako bi navijali za tada nepoznatog Sylvestera Stallonea u ulozi koja mu je savršeno pristajala: Rockya Balboe, običnog malog čovjeka kojem se pružila nevjerovatna prilika za ljubav, samopoštovanje i krunu svjetskog boksačkog prvaka teške kategorije...

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) bivši je slavni boksač kojega je napustila sreća te je završio kao zaposlenik u lokalnoj tvornici. Bez dolara u džepu i bez pravih prijatelja, Rocky se suočava s tegobnom svakodnevicom. No sve bi se to trebalo promijeniti kada mu se ukaže prilika za meč života. Naime, Apollo Creed, svjetski prvak u teškoj kategoriji u potrazi je za slabijim protivnikom za marketinški meč, a idealnog kandidata pronalazi upravo u zakržljalom Rockyju. Kako bi povratio staru slavu i učinio nešto od svog zapuštenog života, Rocky i njegov menadžer Mickey (Burgess Meredith), uz neizostavnu pratnju lijepe Adrian (Talia Shire),  kreću u pripremu za borbu stoljeća.

"Rocky" je zasigurno jedan od filmova koji na gledatelje svih profila nezaobilazno ostave jak utisak, ali i remek-djelo kojem ni najhvaljeniji kritičari nisu uspjeli naći manu. O maestralnom uspjehu prvoga dijela ne svjedoči samo sedam nominacija i osvojeni Oskar ili četiri nastavka koja su uslijedila, već i činjenica da je "Rocky" postao novi američki  i svjetski junak, a njegova priča omiljena i među pričama za laku noć najmlađe publike.

Sylvester Stallone, koji je odigrao naslovnu ulogu i sastavio scenarij, s "Rockyjem" je samoga sebe lansirao ravno u zvjezdano nebo Hollywooda. Izrazito hvaljen i uvijek rado poslušan originalni soundtrack i danas je prisutan na mnogim playlistama. Ova sportska drama čitavim će nizom pozitivnih emocija taknuti svakoga te nas podsjetiti kako je čitav život veliki ring u kojem je često bez krvave borbe teško izaći kao pobjednik.


Komentari (7)

Foto