Unutarnja pljačka (2010)

INSIDE JOB (Originalni naziv)

dokumentarni

Charles Ferguson u ovom dokumentarcu rasvjetljava pitanje globalne financijske krize

 
Režija: Charles Ferguson
Scenarij: Charles Ferguson, Chad Beck, Adam Bolt
Uloge: Matt Damon

Filmografija

Film je 2010. osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film, a iste je godine prikazan i na Filmskom festivalu u Cannesu.

Uz naratora Matta Damona, redatelj svoja propitkivanja počinje i završava na Islandu, naprednoj zemlji koja je preuzela američki stil bankarskog poslovanja i taj potez skupo platila. Zatim istražuje spektakularan uspon i krah politike deregulacije u Sjedinjenim Državama. Ferguson svoju priču gradi oko nekoliko desetaka igrača, kroz razgovore s piscima, bankovnim dužnosnicima, ministrima vlade pa čak i psihoterapeutom, koji govori o kulturi poticajnoj za nastajanje ponašanja u stilu filmskog lika Gordona Gekka, simbola beskrupuloznih zlikovaca u poslovnom svijetu, te oko još većeg broja onih koji su odbili sudjelovati u filmu.

Premda nije tako žestok kao Michael Moore, režiser postavlja teška pitanja koja izazivaju nelagodu nekolicine sudionika, osobito bivšega glavnog rizničara Davida McCormicka i Glenna Hubbarda, dekana Business School Columbia te glavnog ekonomskog savjetnika Georgea W. Busha.
Ferguson kritizira Reagana i Busha za provedbu smanjenja poreza koje pogoduje bogatima, ali i Clintona zbog poticanja financijskih izvedenica te Obamu zbog neprovođenja obećane reforme. U kategoriji nesuđenog junaka nastupa bivši guverner Eliot Spitzer, koji se kao newyorški državni tužitelj borio protiv financijskih malverzacija.

Komentari (4)

Foto