Modesty Blaise (1966)

MODESTY BLAISE (Originalni naziv)

komedija triler kriminalistički

Vješta kradljivica angažirana je od strane vlade da otkrije vođu kriminalne skupine

 
Režija: Joseph Losey
Scenarij: Stanley Dubens, Jim Holdaway
Uloge: Monica Vitti, Terence Stamp, Dirk Bogarde, Harry Andrews, Michael Craig, ...

Filmografija

Modesty Blaise izmislio je britanski scenarist stripova Peter O'Donnell inspiriran osobom koju je jednom sreo. Strip je prvi put objavljen 1963. u londonskim novinama "Evening Standard". Crtač je bio Jim Holdaway. Redatelj ove prve ekranizacije tog stripa, Amerikanac Joseph Losey (1909-1984).

Britanska vlada namjerava poslati pošiljku dijamanata šeiku Abu Tahiru (C. Revill) koji će joj za uzvrat dopustiti traženje nafte u njegovoj zemlji. Posrednika vlade u Amsterdamu netko ubije. Tarrant (H. Andrews), visoki službenik britanske tajne službe, pozove lijepu Modesty Blaise (M. Vitti) i povjeri joj zadatak da otkrije tko će pokušati ukrasti dijamante. Modesty je vješta kradljivica koju nikad nitko ne uspije uhvatiti. Za Tarranta obavlja prljave poslove jer su stari prijatelji. Njezina je desna ruka Willie Garvin (T. Stamp) s kojim je u strogo platonskom odnosu. Modesty sluti da iza pripremane krađe stoji "genij zla", njezin stari protivnik Gabriel (D. Bogarde). U Amsterdamu je od atentata spasi Willie.

On posjeti pomoćnicu magičara koji je Gabrielov čovjek. Modesty ode u jedan stan gdje se sastane s Tarrantovim čovjekom Paulom (M. Craig) no od njega ne sazna ništa novo. Gabrielovi ljudi su im za petama. U gužvi ubiju magičarevu pomoćnicu koja Modesty prije smrti šapne Gabrielovo ime. Za to vrijeme je Gabriel, uz pomoć svoje "desne ruke" McWhirtera (C. Revill), počeo akciju krađe dijamanata. Gabriel živi u raskošnoj kući na svom otoku usred Sredozemlja. Njegova je zločinačka "centrala" opskrbljena različitim modernim čudima tehnike.

On ubrzo otkrije da dijamanti putuju teretnim brodom iz Londona prema šeikovoj zemlji. U jednoj luci približi se svojom jahtom tom brodu. U luku su već stigli, pod budnim pogledom Tarranta i Paula, Modesty i Willie. Gabriel ih dovuče na svoju jahtu i prisili ih da se Willie i jedan njegov čovjek u minijaturnoj podmornici približe teretnom brodu i s njega ukradu sanduke s dijamantima.

 


Komentari (1)

Foto