utorak, 23.04.2024 12:30

Žestoki udar (1998)

DEEP IMPACT (Originalni naziv)

film katastrofe sf

Sat okrutno otkucava, a neizbježni udar ogromog kometa u Zemlju sve je bliži

 
Režija: Mimi Leder
Scenarij: Michael Tolkin, Bruce Joel Rubin
Uloge: Robert Duvall, Tea Leoni, Elijah Wood, Vanessa Redgrave, Morgan Freeman

Filmografija

Epska priča o posljednjim danima našeg planeta suočenog s nemilosrdnom kometom emotivna je i potresna priča o čovjeku, međuljudskim odnosima, obitelji i univerzalnim vrijednostima suočenima s egzodusom. Iako je tema prvenstveno znanstveno-fantastična, redateljica Mimi Leder, koja je slavu stekla akcijskim hitom "Mirotvorac", priču je o posljednjim danima Zemlje učinila pravom realnom dramom preplavljenom emocijama i ispunjenom nijansama sivila koja s jedne strane prati dramu čovječanstva, a s druge krizu duha običnog čovjeka pred armagedonom.

Kada je na zabavi školskog astronomskog kluba otkrio kometu, četrnaestogodišnji Leo (Elijah Wood) nije ni slutio da je započelo posljednje poglavlje povijesti čovječanstva. U potrazi za ekskluzivnom pričom, ambiciozna novinarka Jenny (Tea Leoni) nanjuši priliku u ostavci ministra financija zbog afere s izvjesnom Ellie. No ono što Jenny ne zna je da je Ellie zapravo kometa, poput one koja je prije 65 milijuna godina izbrisala dinosaure s našeg planeta, i da će udariti u Zemlju te izazvati katastrofu neviđenih razmjera. No čovječanstvo neće mirno čekati apokalipsu pa predsjednik SAD-a (Morgan Freeman) najavljuje misiju razaranja komete, a predvodi je kapetan Tanner (Robert Duvall). Kada misija u svemiru doživi neuspjeh, vrijeme je za prijelaz na plan B, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim...
"Žestoki udar", slavne redateljice Mimi Leder, znanstveno-fantastična je drama koja priča o temeljnim ljudskim pitanjima života, opstojnosti, ljubavi i odgovornosti, smještajući svoju radnju usred kataklizme - mogućeg kraja života na Zemlji. Takvu, iznimno veliku temu, redateljica i scenaristi Bruce Joel Rubin i Michael Tolkin obradili su širokom panoramom različitih likova, ni jednog trena ne dozvoljavajući filmu gubljenje preglednosti i tempa. Iako se radnja odvija gotovo frenetičnom brzinom, svi su likovi zaokruženi i ispunjeni, za što je uvelike zaslužna i sjajna ekipa prvorazrednih glumaca među kojom se nalaze i legende Morgan Freeman, Robert Duvall i Vanessa Redgrave.

Komentari (6)

Foto