Syriana (2005)

SYRIANA (Originalni naziv)

triler drama politički

Pogled na prljave poslove naftne industrije

 
Režija: Stephen Gaghan
Scenarij: Stephen Gaghan, Robert Baer
Uloge: Kayvan Novak, George Clooney, Amr Waked, Christopher Plummer, ...

Filmografija

Američki film "Syriana" adaptacija je memoara Roberta Baera, nekadašnjega službenika CIA-e. Solidan je to američki politički triler o velikim američkim naftnim kompanijama koje upadnu u velike probleme kada arapske zemlje odluče promijeniti politiku poslovanja s njima. Jedan takav slučaj zorno je predstavljen u ovome filmu, kao i svi problemi što se vezuju uz svijet nafte, poslovanja milijunskih kompanija te nezaposlenosti zbog njihovog propadanja.

Uz problem oko nedavno nestalog projektila u Iranu, CIA se bori s još većim problemom: emiratski prijestolonasljednik iz dinastije al-Subaai s Kinom je potpisao ugovor o opskrbi naftom, čime prekida poslovanje s američkim naftnim magnatom Connex. Sada je Connex prisiljen otpustiti svoje radnike, i to upravo one koji su se doselili u Sjedinjene Države iz arapskih zemalja, te se udružiti s manjom naftnom tvrtkom iz Kazahstana. Američko pravosuđe sumnja da se radi o podmićivanju direktora, no odvjetnik koji zastupa američku tvrtku vjeruje da je riječ o još dubljoj podvali. Zato se angažiraju stručnjaci koji bi trebali otkriti uzrok takve naftne politike. CIA-in agent Bob Barnes (G. Clooney) angažiran je u slučaju, kao i jedan vrhunski stručnjak za ekonomiju...

Film potpisuje američki scenarist i redatelj Stephen Gaghan, inače poznat kao scenarist filma Traffic. Gaghan je za glavne uloge odabrao vrhunske američke glumce - G. Clooneyja (koji je za ovu ulogu osvojio Oscara za sporednu ulogu), M. Damona, C. Plummera i druge.


Komentari (3)

Foto