Sudski postupak (1991)

CLASS ACTION (Originalni naziv)

drama

Dvoje odvjetnika, otac i kći puni prezira jedan prema drugom suprotstavljaju se u sudnici

 
Režija: Michael Apted
Scenarij: Carolyn Shelby, Christopher Ames
Uloge: Gene Hackman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Colin Friels, Joanna Merlin, ...

Filmografija

Izvrsna kombinacija obiteljske i sudske drame, snimljena još 1991. godine, "Sudski postupak" je film koji ni danas ne izgleda nimalo zastarjelo zato što su teme kojima se bavi uvijek aktualne i ljudima važne.

Otac i kći suprotstavit će se jedno drugome u sudnici. "Sudski postupak" suočit će Genea Hackmana i Mary Elizabeth Mastrantonio na jedinom polju na kojem se ne mogu izbjeći.

Jeb Ward (Gene Hackman) je odvjetnik koji se specijalizirao u zastupanju običnih ljudi u parnicama protiv velikih kompanija. Karizmatični Ward svoj je život posvetio branjenju prava malog čovjeka i sada radi na slučaju osobe koja tuži automobilsku tvrtku zbog sigurnosnog problema zbog kojeg je umalo nastradala u manjoj nesreći. Međutim, s druge strane sudnice usprotivit će mu se - njegova kći Margaret (Mary Elizabeth Mastrantonio), jednako nadarena odvjetnica koja s ocem ima jednu jedinu zajedničku osobinu, prezir prema onome drugome.

"Sudski postupak" britanskoga redatelja Michaela Apteda (Gorile u magli, Nell) vrlo je složena sudska drama, no čija se "dramatičnost" odvija na dva plana: na sudskom, profesionalnom, te na onom privatnom. Naime, priča je to koja podsjeća na ozbiljnu verziju Cukorove komedije "Adamovo rebro", u kojoj su se na suprotnim stranama u sudnici našli muž i žena, a u ovome se filmu tako nalaze posvađani otac i kći.

Legendarni Gene Hackman i danas pomalo zaboravljena Mary Elizabeth Mastrantonio svojom sjajnom glumačkom međuigrom doista odaju dojam obiteljske veze koja se može svesti na onaj česti klišej ljubav/mržnja. Iskusni redatelj Michael Apted mudro im prepušta da budu pokretači filma pa je rezultat pravi glumački trijumf oboje glavnih glumaca.


Komentari (2)

Foto