Stipe u gostima (2008)

Stipe u gostima (Originalni naziv)

komedija

Udovac iz Splita stiže u Zagreb na liječničke pretrage i poremeti svakodnevicu sinove obitelji

 
Režija: Ognjen Sviličić, Istvan Filakovity
Scenarij: Ognjen Sviličić
Uloge: Filip Radoš, Suzana Nikolić, Nail Hasanović, Lela Margitić

Filmografija

U prvoj epizodi Stipe, udovac iz Splita, stiže u Zagreb na liječničke pretrage. U Zagrebu živi Stipin sin Ive, koji je prije dvadesetak godina otišao u Zagreb na studij veterine. Ive je po završetku studija, naravno, ostao u Zagrebu. Oženjen je pravom Zagrepčankom, Lanom, vlasnicom frizerskog salona, s kojom ima šesnaestogodišnjeg sina Dinu. Kada se Stipe iznenada pojavi na njihovim vratima, zavlada nevjerica i potpuni kaos, jer Stipe će, naravno, dok traju pretrage odsjesti kod njih.

Radnja ove komedije mentaliteta započinje dolaskom Stipe (Filip Radoš), udovca iz Splita, u Zagreb na liječničke pretrage. Za tih nekoliko dana, koji se naravno pretvore u mjesece, Stipe se useli kod sina Ive (Vedran Mlikota). Ive je diplomirani veterinar koji nikako da nađe posao. Živi sa suprugom Lanom (Suzana Nikolić), pravom Zagrepčankom, vlasnicom frizerskog salona i sinom Dinom (Nail Hasanović), šesnaestogodišnjakom, koji voli tehno glazbu i sve ono što vole šesnaestogodišnjaci. Stipin dolazak poremeti ne samo raspored u kući, već i mnoge navike zagrebačke obitelji.

Stipi, kao pravom Dalmatincu, u Zagrebu je sve čudno, od stalne užurbanosti, nedostatka vremena, nervoze, načina prehrane, a o izgovoru i govoru da i ne govorimo. Već pri samom dolasku sukobljava se s Laninom majkom Uršulom (Lela Margitić), koja je udovica kao i Stipe. Njih dvoje jedno o drugome misle sve najgore.

Stalni likovi u seriju još su i Paško (Alan Šalinović), Ivin prijatelj, veterinar koji ima svoju privatnu ambulantu, zatim konobar u kafiću (Borko Perić), diplomirani komparatist, koji je prema svojim gostima uvijek malo previše ironičan, Neda Šoštarić (Ksenija Marinković), Lanina prijateljica koja je za razliku od Lane udata za "pravog" doktora Peru (Predrag Vušović), Lanina nespretna frizerska pomoćnica Nives (Lana Barić), znatiželjna susjeda Tanja (Helena Buljan), također udovica, te Dinina prijateljica iz škole Klara (Mirta Skelin).

Kroz seriju se uz stalnu glumačku postavu u gostujućim ulogama pojavljuju i mnogi poznati glumci hrvatskog glumišta. Ognjen Sviličić, scenarist i redatelj mnogih uspješnih filmova - "Da mi je biti morski pas",  "Oprosti  za kung fu", "Armin", scenarist je svih petnaest epizoda serije, a redatelj prve dvije. U ostalih trinaest epizoda režiju potpisuje Istvan Filakovity, jednog od redatelja serije "Odmori se, zaslužio si". Glazbu, kao i stihove uvodnog songa, potpisuje Mate Matišić, a direktori fotografije su Davorin Gecl (lokacije) i Žarko Mahović (studio).


Komentari (4)

Foto