Nesreća Kod Loch Nessa (2004)

INCIDENT AT LOCH NESS (Originalni naziv)

komedija avantura

Dokumentarac koji istražuje postojanje čudovišta iz Loch Nessa

 
Režija: Zak Penn
Scenarij: Werner Herzog, Zak Penn
Uloge: Werner Herzog, Kitana Baker, Gabriel Beristain

Filmografija

"Nesreća kod Loch Nessa" kronika je snimanja (i nesnimanja) Herzogova filma, kao i suma nastale štete tijekom snimanja. Šokantan, kontroverzan i bizarno smiješan, film otvara mnoga pitanja o tome gdje završava stvarnost, a gdje počinje fikcija. To je i portret velikoga pustolova u njegovoj bizarnoj i tragičnoj potrazi.

U ljeto 2003. glasoviti redatelj Werner Herzog odlučio je snimiti dokumentarac o slavnom škotskom jezeru Loch Ness, navodnomu domu pretpovijesnoga čudovišta Nessie. Herzogova je namjera bila istražiti „ podrijetlo i potrebu postojanja čudovišta" više negoli tražiti samo čudovište. Film se trebao zvati "Zagonetka Loch Nessa". U doba kada je Herzog počeo snimati, poznati kinematograf i producent John Bailey već je režirao dokumentarac o njemu, provizorno ga nazvavši "Herzog u Zemlji Čudesa".

To ne bi bilo prvi put da Herzoga snimaju dok snima film, ali možda bi moglo biti posljednji put...ni Bailey ni Herzog nisu mogli predvidjeti da "Zagonetka Loch Nessa" nikada neće biti snimljena do kraja. Kaos koji je slijedio Herzoga na njegovim drugim velikim pothvatima, slijedit će ga i do Loch Nessa. Snimanje je zaustavljeno nakon nesreće s brodom samo nekoliko tjedana nakon njegova početka. Optužbe za nekompetentno vođenje snimanja i za nemar, upućene su na različite strane. Prvi put u svojoj karijeri Herzog je morao odustati od filma.

U jesen 2003. nezavršena "Zagonetka Loch Nessa" kombinirana je sa snimkama koje je John Bailey snimio za "Herzog u Zemlji čudesa". To je rezultiralo "Nesrećom kod Loch Nessa", koji su završili Howard Smith i Abby Shwarzwalder, ali zbog mnogih tužba na račun autorstva, nitko za taj film nije dobio priznanje. Zbog pravnih prepucavanja dijelovi filma dospjeli su na internet. Kadrovi su navodno bili najjasnije snimke strašnoga čudovišta, ali su ih pratile glasine da je sve to prijevara. Pitanje podrijetla i vjerodostojnosti ovih snimaka još nije riješeno.


Komentari (0)

Foto