Vražja kralježnica (2001)

EL ESPINAZO DEL DIABLO (Originalni naziv)

triler horror fantastika

Dječak bez roditelja stiže u sirotište koje opsjeda duh tajanstveno preminulog dječaka

 
Režija: Guillermo del Toro
Scenarij: Guillermo del Toro, Antonio Trashorras, ...
Uloge: Marisa Paredes, Eduardo Noriega, Federico Luppi, Fernando Tielve, ...

Filmografija

Stekavši međunarodnu slavu izvrsnim hororom "Cronos" (1993), meksički je redatelj Guillermo del Toro već sljedeći film "Mimic" realizirao u Hollywoodu, da bi se filmom "El Espinazo del diablo" vratio španjolskom govornom području. Neobičan i efektan spoj povijesne drame i napetog horora, Del Torov je uradak ponovno dobio vrlo dobre kritike, pa ne čudi da su ga sljedeća dva visokobudžetna projekta opet odvela među američke producente.

Španjolska provincija, posljednji dani građanskog rata... Nakon što je ostao bez roditelja, dječak Carlos (F. Tielve) stiže u sirotište koje vode gđa Carmen (M. Paredes) i dr. Casares (F. Luppi). Njih su dvoje vatreni pristalice republikanaca čiji je konačni slom samo pitanje vremena. U sirotištu radi i mladi nadzornik Jacinto (E. Noriega) koji je u vezi sa sluškinjom Conchitom (I. Visedo). Jacinto vjeruje da Carmen i dr. Casares u sirotištu kriju zlato namijenjeno republikancima, te očajnički pokušava doznati gdje je blago skriveno. U međuvremenu, Carlos se privikava na život u novoj sredini shvativši da sirotište opsjeda duh dječaka Santija (J. Valverde) koji je nedavno preminuo u nerazjašnjenim okolnostima...

Horor "El Espinazo del diablo" rađen je prema izvornom scenariju koji uz redatelja supotpisuju A. Trashorras i D. Muñoz. Nastao u španjolsko-meksičkoj koprodukciji, film je atmosferična priča smještena u posljednje dane Španjolskog građanskog rata 1939. čiji je glavni junak dječak Carlos. Del Toro doista opravdava reputaciju majstora filmova strave, jer ozračje užasa razvija nizom suptilnih postupaka, od ustrajavanja na zamračenim prostorima i igrom svjetla i tame, do ogoljene mizanscene u kojoj se središnji lik suočava s prikazom mrtvog dječaka. Pritom redatelj u svakoj sceni pažljivo kombinira sliku, masku, zvukove i napetost kako bi proizveo optimalan spoj jeze i uzbuđenja.

Rafiniran i vizualno i karakterno, film je svojevrsna horor-inačica Dickensovih priča o siročićima, dok je Španjolski građanski rat izvrsno poslužio kao kontekst priče dajući fantastičnoj potki element realizma. U ulozi Carlosa briljira tada desetogodišnji F. Tielve koji je za svoj nastup dobio Young Artist Award, dok su u ostalim ulogama poznati španjolski glumac E. Noriega (Abre los ojos, El Lobo), zatim njegova sunarodnjakinja M. Paredes (La Flor de mi secreto, Cara de acelga) te argentinski glumac F. Luppi koji je nastupio i u del Torovom hitu "Cronos". Film je u Španjolskoj nominiran za nagradu Goya u dvije kategorije, a nagrađen je i na festivalu u Amsterdamu.


Komentari (7)

Foto