Tragovi prošlosti (2013)

Railway Man (Originalni naziv)

drama biografski

Može li žrtva zaboraviti užase zločina i oprostiti svom krvniku

 
Režija: Jonathan Teplitzky
Scenarij: Frank Cottrell Boyce, Andy Paterson
Uloge: Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgard

Filmografija

Istinita priča o britanskom vojnom časniku, inženjeru Ericu Lomaxu, koji je tijekom Drugog svjetskog rata kao japanski ratni zarobljenik poslan u radni logor na Tajland na izgradnju zloglasne „Željeznice smrti", barbarskog projekta koji je odnio preko 250.000 ljudskih života.

Kada su 1942. godine japanske snage zauzele Singapur, deseci tisuća savezničkih vojnika postali su ratni zarobljenici. Jedan od zatočenika bio je i 21-godišnji radio-vezist i veliki zaljubljenik u željeznice, Eric Lomax. Zajedno s brojnim suborcima bio je prebačen u Tajland, na izgradnju zloglasne “Željeznice smrti”, gdje su čekale nezamislive patnje.

Okruženi džunglom i stjenovitim terenom, prisiljeni su sav materijal potreban za izgradnju željeznice oblikovati golim rukama, uz brutalna premlaćivanja, izgladnjivanje i neizbježne tropske bolesti. Unatoč svemu, Eric uspijeva sastaviti radio prijamnik kojim saznaju vijesti o napredovanju saveznika, no ubrzo biva otkriven te izložen ispitivanjima i mučenjima.

Po završetku rata vraća se - kao i mnogi drugi – u domovinu koja ne može niti zamisliti što su sve on i njegovi suborci prošli. Progonjen licem mladog japanskog časnika isključuje se iz svijeta.  Nekoliko desetljeća kasnije, u vlaku upoznaje Patti, lijepu ženu koja mu vraća davno izgubljeni osmijeh na lice. Započinju vezu koja ubrzo završava brakom.

No, već prve bračne noći Ericu se vraćaju noćne more: lice mladog japanskog časnika podsjeća ga na ratne strahote iz prošlosti. Patti ga prestrašenog pronalazi na podu spavaće sobe. Ponižen i zbunjen, Eric se ponovo zatvara u sebe, usmjeravajući sav svoj jad i bijes na ženu, čineći joj život gotovo nepodnošljivim. 

Patti poduzima sve kako bi saznala što zapravo muči čovjeka kojeg voli. Suočavajući se i s zavjetom šutnje kojim su se obvezali svi bivši ratni zarobljenici, Patti ipak uspijeva pronaći te nagovoriti zagonetnog Finlaya da joj otkrije šokantnu tajnu: japanski časnik koji se pojavljuje u Ericovim noćnim morama je živ, i Finlay zna gdje se nalazi.

Sada Patti mora odlučiti hoće li ovu informaciju podijeliti s Ericom ili ne, hoće li mu pružiti zadovoljštinu osvete i dati mu podršku bez obzira na posljedice...


Komentari (0)

Foto