Put bez povratka 2 (2003)

FINAL DESTINATION 2 (Originalni naziv)

triler horror fantastika

Djevojka mora pronaći način da spasi sebe i svoje prijatelje od sigurne smrti

 
Režija: David R. Ellis
Scenarij: J. Mackye Gruber, Eric Bress
Uloge: Ali Larter, A. J. Cook, Michael Landes, Terrence 'T. C.' Carson

Filmografija

Redatelj ovog filma David R. Ellis (r. 1952.) ima jednu od najneobičnijih i najduljih karijera u suvremenom američkom filmu. Najprije je kao sasvim mlad glumio u nekoliko filmova iz Disneyeve produkcije s jednako mladim Kurtom Russellom. Ubrzo je postao kaskader, pa vođa kaskadera, radio je u sedamdesetak filmova, među njim i tako poznatima kao što su "Lice s ožiljkom", "Živjeti i umrijeti u Los Angelesu", "Smrtonosno oružje" i "Misery".

Tinejdžerica Kimberly (A. J. Cook) krene jednog dana automobilom na izlet u društvu s prijateljicom i dva prijatelja. Pod snažnim je dojmom onoga što se dogodilo točno prije godinu dana kad su u zrakoplovnoj nesreći poginuli skoro svi srednjoškolci iz istog razreda. Nekoliko ih je preživjelo, no ubrzo su svi osim Clear (A. Larter) umrli na strašan način. Kimberly za vrijeme vožnje iznenada ima predosjećaj da će za nekoliko trenutaka u strašnoj automobilskoj nesreći poginuti i ona, i policajac u automobilu koji ih je slijedio, i neki drugi putnici u automobilima koji su ih mimoišli. Od straha da se to ne dogodi ona zaustavi automobil tako da prepriječi put drugim automobilistima koji će stradati. Dođe do zastoja u prometu i policajac Thomas (M. Landes) provjerava zašto je tako stala. Ona mu ispriča što je naslutila, ali on joj ne vjeruje. U tom se času sudari niz automobila onako kako je ona to "vidjela", ali ona, policajac i još neki nisu poginuli nego drugi.

Mala skupina ljudi koja je trebala u Kimberlynoj viziji poginuti sastane se u policijskoj postaji s njom i Thomasom. Na televiziji su tog dana čuli čovjeka koji je tvrdio da Smrt ima precizan plan kad netko treba umrijeti i da će onaj tko izbjegne sigurnu smrt vrlo brzo nakon toga umrijeti. Među ljudima koji su preživjeli automobilsku nesreću je i vrlo skeptični Eugene (T. 'T. C.' Carson) koji takve priče smatra glupošću. A onda jedan od preživjelih, dobitnik velikog zgoditka na lotu, umre na strašan način...

Paralelno s poslom kaskadera David R. Ellis počeo je režirati i kao "redatelj druge ekipe". Specijalizirao se za izvedbu niza akcijskih prizora koje je režirao u više od trideset filmova. Napokon je počeo i samostalno režirati, a "Bez povratka 2" bio mu je drugi film. Najveći uspjeh je postigao hororom koji je odmah postao kultni - "Zmije u avionu" (2006). Premda kritika nema visoko mišljenje o Ellisu, mnogobrojni ljubitelji njegovih filmova u Americi drže ga jednim od najboljih u filmskom poslu.


Komentari (3)

Foto