Zodijak (2007)

Zodiac (Originalni naziv)

triler horror drama

Serijski ubojica, poznat kao Zodiac, krajem 60-ih terorizira sjevernu Kaliforniju

 
Režija: David Fincher
Scenarij: James Vanderbilt, Robert Graysmith
Uloge: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Robert Downey Jr., ...

Filmografija

Čitav niz ubojstava u sjevernoj Kaliforniji, tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća izveo je – vjeruje se - ubojica koji si je dao nadimak Zodijak. Policija, međutim, nikad nije uspjela naći dovoljno dokaza da identificira osumnjičenika, te su svi slučajevi, do danas, ostali neriješeni. Opsesija jednog čovjeka da razriješi tu tajnu rezultirala je bestsellerom, koji je ekranizirao redatelj David Fincher.

Poveznica između niza ubojstava u sjevernoj Kaliforniji, tijekom 60-ih i 70-ih su pisma, koja je, kako izgleda, ubojica poslao dnevnim listovima San Francisca, tražeći da budu objavljena ili će ponovno nekoga ubiti. Pisma su popraćena brojkama - šifriranim porukama - za koje ubojica kaže da sadrže pokazatelje njehovog identiteta. Robert Graysmith, karikaturist u jednom od listova - San Francisco Chronicle -, a također i amaterski kriptolog, postaje fasciniran .... ustvari opsjednut ... rješavanjem slučaja.
Film se temelji na Graysmithovima knjigama u kojima on dedukcijom dolazi do identiteta Zodijaka. Međutim, neizravni dokazi - temeljeni samo na okolnostima i, moguće, slučajnostima - nikad nisu policiji pružili čvrste dokaze za pokretanje kaznenog progona. Uz to, Graysmith vjeruje da je ubojica namjerno izvršavao svoje zločine u različitim općinama i okruzima, znajući da su policijske postaje, u to vrijeme, vrlo rijetko međusobno dijelile informacije
Redatelj David Fincher, koji je odrastao u okolici San Francisca u vrijeme kada su se događala Zodijakova ubojstva, bio je jednako opsjednut tim slučajevima. Upravo je on uspio doći do mnogo podataka koje ni policija nije uspjela u to vrijeme pribaviti. Ekipi su na raspolaganju bila izvješća svih istraga, stenogrami tiskovnih konferencija, intervjui, pisma i razne druge bilješke.

Komentari (9)

Foto