Veliki hakleri (1992)

WHITE MEN CAN'T JUMP (Originalni naziv)

komedija drama sport

Kako bi došli do novaca dvojica znanaca udružuju snage u uličnoj košarci

 
Režija: Ron Shelton
Scenarij: Ron Shelton
Uloge: Wesley Snipes, Woody Harrelson, Rosie Perez, Tyra Ferrell, Cylk Cozart, ...

Filmografija

U Hollywoodu su producenti uvjereni da se na filmovima o sportu uvijek gubi novac. Taj peh nije pratio "Velike haklere" koji su u američkim kinima zaradili više od sedamdeset šest milijuna dolara. Za uspjeh je uz izvrsne glumce koji izuzetno igraju košarku najzaslužniji scenarist i redatelj filma Ron Shelton (r. 1945.). U mladosti je bio profesionalni igrač bejzbola i o sportu i psihologiji sportaša zna sve. Njegov prvi film bila je komedija o bejzbolu "Bull Durham" (1988).

Afroamerikanci često igraju košarku na ulici, u siromašnom dijelu Los Angelesa, a kad se pojavi kakav naivac koji je spreman za novac igrati protiv nekog od njih, najčešće ga "opelješe". U tome je siromašni Sidney Deane (W. Snipes) pravi majstor. Kao svi Afroamerikanci uvjeren je da bijelci slabije od njih igraju košarku i da nisu u stanju skočiti na koš i ubaciti loptu u njega. Upravo na to računa bijelac Billy Hoyle (W. Harrelson) koji izazove Sidneya da ubacuju loptu u koš do prvog promašaja. Sidney nasjedne i nakon nekoliko koševa izgubi 62 dolara. U skromnom stanu Billyja čeka djevojka Gloria Clemente (R. Perez) koja od jutra do mraka uči nepotrebne informacije kako bi se jednom mogla natjecati na kvizu znanja. Oni nisu samo siromašni nego ih još progone i dva gangstera koji im žele naplatiti kockarski dug. Sidney je oženjen i sanja o zarađivanju velikog novca kako bi mogao kupiti kuću i napustiti stan u siromašnoj četvrti. Padne mu na pamet da bi bilo najbolje da se udruži s Billyjem i da ulična igrališta obilaze kao da se ne poznaju. Drugi Afroamerikanci najčešće pristanu igrati protiv Sidneya ako je na njegovoj strani i onaj bijelac koji sigurno pojma nema o igri. Sidneyu i Billyju u početku krene dobro, no onda Sidney podvali Billyju...

U "Velikim haklerima" zanimljivo je prikazan ne samo odnos košarkaša nego i utjecaj koji na njih i njihovu igru imaju žene.


Komentari (5)

Foto