Annapolis (2006)

ANNAPOLIS (Originalni naziv)

drama romantika sport

Mladi mornar kroz napornu obuku otkriva da se za neke šanse u životu treba izboriti

 
Režija: Justin Lin
Scenarij: David Collard
Uloge: James Franco, Macka Foley, Jim Parrack, Donnie Wahlberg, Brian Goodman, ...

Filmografija

Od redatelja Justina Lina ("Better Luck Tomorrow"), stiže nam ova uzbudljiva priča . Jakeove kolege glume mladi glumci poput Jordan Brewster, koja igra ulogu čvrste mlade zapovjednice i Jakeove pomoćne trenerice; Donnie Wahlberg kao zapovjednik komodor Burton, prvi oficir koji vjeruje u Jakeai Chi McBride kao boksački trener koji će Jakea iz boksačkog amatera preobraziti usredotočenoga borca.

Jake Huard (J. Franco) živi s ocem Billom (B. Goodman) koji ne vjeruje u sinovu budućnost. Obojica su radnici u brodogradilištu s kojega na drugoj strani zaljeva mogu vidjeti slavnu mornaričku vojnu akademiju Annapolis. Jake sanja o tome da bude primljen i postane časnik, poslao je molbu, no ne nada se uspjehu. Osim što radi, Jake se bavi i boksom i nakon jedne borbe u kojoj pobijedi, čeka ga stariji mornarički časnik Burton (D. Wahlberg) koji mu kaže da je primljen na akademiju. Iste večeri Jake slavi sa svojim prijateljima u lokalnom caffeu, gdje ga nagovore da provede noć s privlačnom djevojkom koja pije za šankom, za koju mu kažu da je elitna prostitutka. Jake joj priđe, a ona, kad shvati da on misli da je prostitutka, prihvati igru i smiješi se kad sazna da ide na mornaričku akademiju kao novak. Shvati da su ga prijatelji prevarili i, dok se s njima obračunava, djevojka ode. Sutradan ujutro Jake se nađe u dvorištu Annapolisa među postrojenim novacima i ugleda djevojku iz caffea u odori više časnice, njegove nadređene. Upozna i iskusnog poručnika Colea (T. Gibson), visokog i snažnog crnog veterana iz ratnih operacija diljem svijeta, koji će sljedećih mjeseci obučavati novake. Jake napokon upozna djevojku, časnicu Ali (J. Brewster) i ona se ne ljuti na njega, štoviše, jako joj je privlačan. No, Jake istodobno dolazi u sukob s poručnikom Coleom (T. Gibson), najboljim boksačem na akademiji. Jake je prkosan i odluči trenirati boks do iznemoglosti kako bi na finalnom natjecanju pobijedio nepobjedivog Colea, te tako pokazao i svome ocu da nije gubitnik...
Američki redatelj Justin Lin rođen je na Tajvanu, no odrastao je i školovao se u Americi gdje je završio filmski studij na UCLA i 1997. debitirao filmom "Better Luck Tomorrow" koji je postigao veliki uspjeh na festivalima i kod filmske kritike, te mu priskrbio angažman u Hollywoodu. "Annapolis" je njegov prvi holivudski film, a iste, 2006. godine režira i treći nastavak serije "Brzi i žestoki" pod naslovom "Tokyo Drift". Tri godine kasnije radi i četvrti film u serijalu "Brzi i žestoki" i postaje prihvaćeni holivudski "hitmejker".
Američka mornarica nije bila zadovoljna scenarijem "Annapolisa" i odbila je suradnju, s objašnjenjem da scenarij ne pruža točnu sliku "mentalnog, moralnog i fizičkog" odgoja američkih časnika na vojnoj akademiji, pa je film sniman na nekoliko drugih lokacija, bez blagoslova američke mornarice, koja nije mogla prihvatiti da se radi o jednoj klasičnoj vojničkoj muškoj priči o suparništvu i sazrijevanju, s elementima romantične ljubavne priče, sličnu po mnogo čemu priči slavnoga hita "Oficir i džentlmen", s Richardom Gereom, Debrom Winger i Louisom Gossettom Jr-om.

Komentari (0)

Foto