Obiteljski kamen (2005)

THE FAMILY STONE (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Obitelj Stone se ujedinjuje protiv zaručnice najstarijeg sina

 
Režija: Thomas Bezucha
Scenarij: Thomas Bezucha
Uloge: Claire Danes, Diane Keaton, Rachel McAdams, Dermot Mulroney, ...

Filmografija

Spoj romantične komedije i klasične obiteljske praznične drame, "Obiteljski kamen" u potpunosti je autorsko djelo redatelja i scenarista Thomasa Bezuche, koji je ovim filmom pokazao kako zna privlačno i zanimljivo ispričati sve detalje i nijanse jednoga obiteljskog okupljanja. Nije čudo da je riječ o čestoj filmskoj temi, jer je potencijal za dramski zaplet u takvoj situaciji iznimno velik, a Bezucha ga je realizirao na sjajan način.

U danima usustret Božiću, obitelj Stone se okuplja u svome obiteljskom domu. Roditelji Sybil (Diane Keaton) i Kelly (Craig T. Nelson) vesele se što će se opet na istome mjestu naći sve njihovo petoro djece, savršeni sin Everett (Dermot Mulroney), neoženjeni Ben (Luke Wilson), gluhi homoseksualac Thad (Ty Giordano), ponovno trudna Susannah (Elizabeth Reaser) i neukrotiva Amy (Rachel McAdams). Pridošlica u ovome društvu svakako je Everettova zaručnica Meredith (Sarah Jessica Parker), konzervativna i puna predrasuda, koja se zbog toga nikako ne uspijeva složiti s liberalnom obitelji Stone. Svjesna da je uz nju samo Everett, Meredith u pomoć poziva i svoju sestru Julie (Claire Danes), no kada se ova isprve svidi svim Stoneima, Meredith odluči pobjeći. U potrazi za njom, svatko će imati prilike dobro razmisliti što mu obitelj zapravo znači.

 Stabilna ravnoteža između propitivanja ozbiljnih društvenih pitanja i komičnih odušaka obiteljskoga kaosa čini ovaj film toplim i prikladnim za gledanje gotovo u bilo kojoj prigodi. Glumački ansambl sastoji se od sjajnih imena, pa bi izdvajanje bilo koga doista bilo nepošteno prema ostalima. Međutim, nemoguće je zanemariti sjajnu Claire Danes kao sestru koja se baš i ne pokaže velikom pomoći glavnoj junakinji.


Komentari (3)

Foto