srijeda, 02.12.2020 20:05

Nacionalni parkovi (2000)

Nacionalni parkovi (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarna serija o nacionalnim Parkovima Hrvatske

sez.1 ep.4Iz Starigrada Paklenice i Selina, naselja u neposrednoj blizini nacinalnog parka, uspinjemo se prema Velebitu. Njegovi su zaseoci sve do šezdesetih godina bili potpuno prometno izolirani. More i planinske staze bili su jedina veza sa svijetom. Tko želi osjetiti iskonsku divljinu, stvaralačku moć prirode kroz igru vode i kamena, na pravom je mjestu slijedeći potoke Veliku i Malu Paklenicu.
 
Režija: Jovica Šego
Scenarij: Branko Hromatko
Uloge:

Filmografija

Proglašena su nacionalnim parkom, a UNESCO ih je stavio na popis svjetske prirodne baštine. Zbog izuzetne čistoće jezera i prirode koja ih okružuje, zbog čarobne i rajske svježine slapova što se obrušavaju po sedrenim barijerama, Plitvička jezera nacionalno su blago Hrvatske, ali i europskog kontinenta.

Iz Starigrada Paklenice i Selina, naselja u neposrednoj blizini nacinalnog parka, uspinjemo se prema Velebitu. Njegovi su zaseoci sve do šezdesetih godina bili potpuno prometno izolirani. More i planinske staze bili su jedina veza sa svijetom. Tko želi osjetiti iskonsku divljinu, stvaralačku moć prirode kroz igru vode i kamena, na pravom je mjestu slijedeći potoke Veliku i Malu Paklenicu. Zašto je Krka, rijeka što izvire u podnožju Dinare i teče kroz krš, tako posebna? Da nije sedrenih barijera koje su stoljećima stvarale veličanstvena slapišta, bila bi samo jedna među stotinama sličnih tekućica... Vidjet ćete i priču o Kornatima: priča o otočju - 149 otoka i otočića - s mnoštvom rtova i uvala, daru Boga i prirode, što su ga čovjekov trud i muka održali i danas u skladnom odnosu, znajući živjeti od njega, ali ga i neoskvrnuta očuvati za naraštaje što dolaze. 


Komentari (0)

Foto