Mrtva nevjesta (2005)

TIM BURTON'S THE CORPSE BRIDE (Originalni naziv)

komedija mjuzikl animirani fantastika

Viktor se slučajno zaruči sa djevojkom koja je mrtva već stotinama godina

 
Režija: Tim Burton, Mike Johnson
Scenarij: Caroline Thompson, John August, Pamela Pettler
Uloge: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, Albert Finney, ...

Filmografija

"Mrtva nevjesta" treći je lutkarski film jednog od vodećih autora američkog postmodernizma, Tima Burtona. Osebujnog dizajna s jakim gotičkim ugođajem "Mrtva nevjesta" je ljubavna priča čija je okosnica ruska narodna priča iz 19. stoljeća. Problematizira granice između svjetovnog i zagrobnog života, a glavni su likovi pri tom psihološki fino modelirani.

19. stoljeće. Priprosti, ali bogati prodavači ribe žene svog sina Victora za Victoriju, pripadnicu visoke, ali osiromašene aristokracije. Dan prije vjenčanja Victor ne zna sve zavjete što razljuti župnika koji zaprijeti da se vjenčanje neće održati ne budu li mladenci pripremljeni kako treba. Victor je posramljen, ode u šumu i ponavlja zavjete te vježba ceremonijal. U jednom trenutku stavi zaručnički prsten na osušenu grančicu koja oživi i iz zemlje izađe u obliku mrtve nevjeste, Emily...

Makabričan i zagasitog kolorita film obiluje sarkastičnim humorom, inteligentnim primjedbana te izvrsnim gegovima. Za Oscara je nominiran 2006. za najbolji animirani film, a glasove su dale glumačke zvijezde poput J. Deppa, E. Watson, H. Bonham Carter.


Komentari (6)

Foto