Mediterraneo (1991)

Mediterraneo (Originalni naziv)

komedija drama

Skupina talijanskih vojnika poslana je na zabiti grčki otok bez ikakve strateške važnosti

 
Režija: Gabriele Salvatores
Scenarij: Enzo Monteleone
Uloge: Diego Abatantuono, Claudio Bigagli, Giuseppe Cederna, Vanna Barba

Filmografija

Mediterraneo, dobitnik Oscara za najbolji film na stranom jeziku 1992. godine, skromna je privlačna pripovijest koja je, čini se, smješštena u pogreššno vrijeme. Njegov svježži ton i blago sročeni politički sadržžaj kao da potječe iz doba filma King of Hearts.

Godina je 1941. Na udaljenom grčkom otoku talijanski su vojnici osvajači našli samo žene - muškarci su u ratu. I umjesto da otok drže "u ime Mussolinija i fašizma", predaju se slatkom životu u prirodnom raju...
Najveću privlačnost i šarm ovom pacifističkom, antiratnom filmu daju simpatični, izvrsno portretirani likovi i komične situacije koje se nižu jedna na drugu. Neprekidno suprotstavljajući smrt (rat) i život (more i otok), s minimalnim dijalozima i ugođajem ljudskog raja na zemlji, "Mediterraneo" s lakoćom postavlja teška životna pitanja. Snimljen 1991. godine, osvojio je niz talijanskih nagrada za najbolji film i režiju, a godinu dana kasnije dobio je Oscara kao najbolji strani film. Uz pohvale kritike, "Mediterraneo" je bio veliki hit i kod publike.

Komentari (1)

Foto