Doručak na Plutonu (2005)

BREAKFAST ON PLUTO (Originalni naziv)

komedija drama

Portret jednog transseksualca

 
Režija: Neil Jordan
Scenarij: Neil Jordan, Pat McCabe
Uloge: Cillian Murphy, Liam Neeson, Laurence Kinlan, Brendan Gleeson, Stephen Rea

Filmografija

Cillian Murphy nominiran je za Zlatni globus za svoj portret Patricka Bradena zvanoga Kitten, koji je u irskome gradiću još kao beba ostavljen na kućnome pragu oca Liama (Liam Neeson) i kojega je odgojila stroga pomajka.

U izmišljenom Irskom gradu Tyrellinu, blizu granice Sjeverne Irske, vidimo bebu Patricka i njegovu majku koja ga ostavlja na pragu kuće Patrickovog oca, svećenika Liama. Liam uskoro ostavlja Patricka kod obitelji udomitelja, koja dok Patrick postaje sve stariji primjećuje njegove sklonosti nošenja šminke i ženske odjeće.
Jedini koji prihvaćaju Patricka su njegovi prijatelji, Charlie, Irwin I Lawrence, kao i Lawrencov otac. Taj isti kaže Patricku da je njegova majka izgledala kao plava američka filmska zvijezda, Mitzi Gaynor, i da je otišla u London. Vjerujući da je njegova majka u Londonu, Patrick, koji je u međuvremenu počeo inzisitirati na nadimku Kitten, odlazi onamo, susrećući mnoge zanimljive ljude.
Tijekom svoje potrage Kitten svira u rock-bendu, postaje magičarev pomoćnik, a policija ga privede pod sumnjom da je IRA-in bombaš. Kitten će sve to preživjeti i trijumfirati uz pomoć svoga šarma i dosjetljivosti i pritom će ostati svoj, ne dopuštajući nikomu da ga promijeni.

Komentari (3)

Foto