Casanova (2005)

CASANOVA (Originalni naziv)

komedija drama romantika avantura

Priča o najvećem zavodniku svih vremena

 
Režija: Lasse Hallström
Scenarij: Jeffrey Hatcher, Kimberly Simi
Uloge: Heath Ledger, Sienna Miller, Jeremy Irons, Oliver Platt, Lena Olin, ...

Filmografija

Oskarovac Lasse Hallström ("Čokolada," "Cider House Rules") režirao je romantičnu komediju o najvećoj Casanovinoj pustolovini – o tome kako je izgubio srce. U filmu glumi Oskarovac Jeremy Irons, kao detektivski raspoloženi biskup Pucci, koji progoni Casanovu, nadajući se da će ga uhvatiti u neprihvatljivu zavođenju, Lena Olin, nominirana za Oscara, kao majka Casanovine dogovorene mlade, i Oliver Platt kao Papprizzio, Francescin zaručnik.

Slavni pustolov i ljubitelj žena Giacomo Casanova zaljubi se u privlačnu i emancipiranu Francescu Bruni, a pri tom prikrije svoj pravi identitet predstavljajući joj se kao Casanovin prijatelj. Giacomo se zbog materijalanih razloga zaručio s mladom Victoriom, u koju je zaljubljen Francescin brat Giovanni. Istodobno, Francessca je zaručena za Paprizzia, koji misli da je Casanova zapravo pravi autor feminističkih tekstova potpisanih imenom Bernarda Guardia, što je zapravo Francescin pseudonim. U svoj toj zbrci identiteta, Katolička crkva šalje inkvizitora Puccia kako bi uhitio Casanovu i Guardija te ih izveo na sud zbog bluda i hereze...
Scenaristi filma "Casanova", Kimberly Simi i Jefrey Hatcher, u svojoj inačici priče o legendarnom mletačkom pustolovu i zavodniku bacaju novo svjetlo na njegov identitet. Naime, prema scenaristima i redatelju Lasseu Hallströmu, Giacomo Casanova rođen 1725. u gradu Sv. Marka nije onaj isti koji je umro u Moravskoj 1798. Izvorni se Casanova, kažu oni, zapravo skrasio uz znanstvenicu i feminističku aktivisticu Francescu Bruni koja ga je prosvijetlila svojom ljubavlju, a njegov je identitet preuzeo Francescin mlađi brat, nastavljajući prethodnikovo djelo i ovjekovječivši ga u glasovitim Memoarima. Hallström ni jednog trenutka ne pokušava ideju o dvojici Casanova predstaviti kao išta više od zgodne dosjetke u filmu u kojem su svi događaji i likovi podređeni humornom pomaku, osim onog Francesce Bruni.
Hallström je američku karijeru pokrenuo početkom 90-ih, a dva ključna ostvarenja svog dosadašnjeg američkog opusa postigao je na samom kraju desetljeća (Kućna pravila, Čokolada). Hallströmov "Casanova" u svojoj naizgled neobaveznoj kritici represivne prakse Katoličke crkve ne prežvakava nešto što je bezbroj puta rečeno. U aktualnom političkom i kulturnom kontekstu ovaj film, naime, podsjeća pod kakvom bi represijom živjeli da vjerski poglavari imaju izravniji utjecaj na vlast. U glavnim su ulogama nedavno preminuli veliki australski glumački talent H. Ledger (Planina Brokeback, Nema me) i Britanka S. Miller (Alfie), dok najistaknutiju epizodnu ulogu tumači oskarovac J. Irons (Obrat sreće, Požuda, Lolita).

Komentari (3)

Foto