nedjelja, 16.08.2020 21:10

Protestanti (2006)

Protestanti (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarna serija prikazuje raskol u dotad homogenoj Katoličkoj crkvi

sez.1 ep.4Četvrta, posljednja epizoda serije "Protestanti" posvećena je Matiji Vlačiću, jednom od najvažnijih teologa druge generacije reformatora. O Vlačiću i vremenu tzv. konfesionalizacije kad su se, nakon Lutherove smrti, tražili novi autoriteti i postavilo pitanje o ispravnoj interpretaciji njegove teologije, u emisiji govore najbolji poznavatelji Vlačićeva djela.
 

Dokumentarna serija "Protestanti" prikazuje genezu jednog od događaja koji je označio prekretnicu u europskoj novovjekoj povijesti: raskol u dotad homogenoj Katoličkoj crkvi. Energija te promjene bila je tako silovita da je uočljiva i danas, npr. od Irske do SAD-a. Serija se sastoji od 4 polusatne epizode te je snimana u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama gdje su se dogodili ključni reformacijski događaji (Njemačka, Švicarska, Francuska, Engleska).

Prva epizoda portretira Martina Luthera. O njemu i njegovu djelu u emisiji govore najpoznatiji europski povjesničari reformacije. Druga epizoda posvećena je kalvinizmu i anglikanizmu i sintetizira najnovije historiografske spoznaje o reformaciji. Treća epizoda serije se bavi tim pokretom kod nas, razlozima zbog kojih je nastao i povijesnim uvjetima zbog kojih je nestao na početku 17. stoljeća. Epizoda opisuje povratak protestanata u Hrvatsku u 19. stoljeću i donosi pregled sadašnjeg stanja protestantskih zajednica kod nas. Četvrta, posljednja epizoda serije "Protestanti" posvećena je Matiji Vlačiću, jednom od najvažnijih teologa druge generacije reformatora. O Vlačiću i vremenu tzv. konfesionalizacije kad su se, nakon Lutherove smrti, tražili novi autoriteti i postavilo pitanje o ispravnoj interpretaciji njegove teologije, u emisiji govore najbolji poznavatelji Vlačićeva djela.

Komentari (0)

Foto