Maska (1985)

MASK (Originalni naziv)

drama biografski

Istinita priča o iznimnoj osobi, junaku koji se hrabro bori s rijetkom i teškom bolesti

 
Režija: Peter Bogdanovich
Scenarij: Anna Hamilton Phelan
Uloge: Eric Stoltz, Cher, Sam Elliott, Laura Dern, Dennis Burkley

Filmografija

Film "Maska" bio je Bogdanovichev zadnji veliki hit, desetljeće nakon filmova koji su ga proslavili (Posljednje kino-predstave, Što te tata pušta samu i Mjeseca od papira). Bio je nominiran za Zlatnu palmu za režiju.

Rocky Dennis (E. Stoltz), izvanredno je inteligentan, druželjubiv i vedar, iako boluje od rijetke i teške bolesti taloženja kalcija na kostima, zbog čega mu je lice izobličeno i pomalo podsjeća na lavlju glavu, po čemu je bolest dobila ime. Obolio je kad je imao četiri godine. Tada su mu liječnici prognozirali smao nekoliko godina života. Oni koji Rockyja vide prvi put, stresu se od šoka, pa i gađenja, a nerijetko misle da je stavio masku, toliko njegovo lice djeluje izobličeno i neprirodno.
No uzak krug prijatelja, pa i kolega u školi, voli ga i prihvaća kao normalnoga. Njegova su "obitelj" prijatelji njegove majke, "bikeri" koji su izabrali nekonvencionalan način života, neprekidna putovanja, zabave i droge, a najbliskiji su mu majčina bivša ljubav Gar (S. Elliott) i simpatični Dozer (D. Burkley).
Rocky obožava svoju majku Rusty (Cher), jedino ga brine njezino drogiranje. I Rusty obožava Rockyja, hrabri ga i uvjerava da ne samo da nije gori od drugih nego, naprotiv, mnogo bolji. Ravnatelj srednje škole u koju ga Rusty gotovo na silu upiše predlaže mu da ljeto provede u kampu sa slijepom djecom. Među njima je i lijepa djevojka Diana Adams (L. Dern), koja je slijepa od rođenja...
Cher je za ulogu Rusty nagrađena Zlatnom palmom, a film je osvojio Oscara za masku (Michael Westmore, Zoltan Elek). Izvrstan scenarij Anne Hamilton Phelan (Gorile u magli) uspio je izbjeći sve zamke ove potresne, istinite priče o jednoj iznimnoj osobi, pravom junaku koji se hrabro nosio s nesretnim okolnostima, pa film nije ni patetičan, ni sladunjav, ni plačljiv nego upravo onakav kakav je bio i životni stav Rockyja Dennisa: vedar, otvoren i hrabar. Kroz priču o Rockyju izvrsno je i nenametljivo portretirano licemjerno građansko društvo.

Komentari (3)

Foto