Oni su znali što žele (1940)

THEY KNEW WHAT THEY WANTED (Originalni naziv)

drama romantika

Romantična drama prvi je film američkog glumca crnogorskih korijena Karla Maldena

 
Režija: Garson Kanin
Scenarij: Robert Ardrey, Sidney Howard
Uloge: Carole Lombard, Charles Laughton, William Gargan

Filmografija

William Gargan bio je nominiran za Oscara za najboljeg sporednog glumca u drami rađenoj po istoimenom djelu Sidneya Howarda za koje je dobio prestižnu nagradu Pulitzer.

Uspješan, ali nepismen vinogradar srednjih godina Tony (C. Laughton) pošalje fotografiju zgodnog mladog radnika Joea (W. Gargan) umjesto svoje ne bi li tako privukao Amy (C. Lombard), konobaricu u San Franciscu, i na kraju se s njom oženio...

Pulitzerom nagrađena drama Sidneya Howarda 'Oni su znali što žele', iz 1924. godine, ekranizirana je dvaput pod drugim imenima, prije no što je 1940. godine redatelj i scenarist Garson Kanin snimio film koji će se zvati kao i predložak. Treća ekranizacija Howardove drame ujedno je i najbolja, zahvaljujući nadahnutom glumačkom trojcu Carole Lombard -Charles Laughton i William Gargan, ali i redatelju Kaninu. Kanin je još jedna neobična holivudska priča. Za razliku od brojnih scenarista koji su prelazili u redatelje, Kanin se prvo afirmirao kao redatelj pa tek potom kao scenarist, napisavši u suradnji sa suprugom Ruth Gordon nekoliko klasičnih filmova Spencera Tracyja i Katherine Hepburn.


Komentari (0)

Foto