Odluka života (2001)

Delivering Milo (Originalni naziv)

komedija

Anđeo čuvar ima rok od 24 sata da uvjeri još nerođenog Miloa, da se napokon rodi

 
Režija: Nick Castle
Scenarij: Diana Wagman, David Hubbard
Uloge: Bridget Fonda, Albert Finney, Campbell Scott, Lesley Ann Warren, ...

Filmografija

Koliko su filmovi hollywoodskih magova Franka Capre i Ernsta Lubitscha svevremenski i utjecajni, svjedoče naslovi koji se svake godine pojavljuju u kinima i videotekama. Jedna je od njih i ova fantastična komedija koja zapletom i intonacijom uvelike podsjeća na Caprin klasik "Divan život", odnosno na Lubitschev hit "Nebo može čekati".

Ispred Newyorčanke Elizabeth (B. Fonda) jedan je od najvažnijih događaja u životu - rođenje djeteta. Međutim, njezin nerođeni sin Milo (A. Yelchin) nije nimalo oduševljen promjenom trenutačnog boravišta. Milo je, naime, stanovnik rajskog Središta za obuku za život koje svoje štićenike priprema za porod i dolazak na svijet.

I dok Elizabeth sa suprugom, umjetnikom Kevinom (C. Scott), ni sama ne vjeruje da će uskoro postati majka, Milo je prava napast za voditelje Središta. S obzirom da ne želi popustiti i roditi se, anđeo Elmore (A. Finney) dobiva zadatak uvjeriti ga u suprotno. Ne učini li to, rajska će se vrata prema stvarnom svijetu zauvijek zatvoriti i više nikad neće biti rođeno niti jedno dijete...

Slično spomenutim filmovima komedija redatelja Nicka Castlea (Dennis the Menace, Major Payne) govori o prepletanju ovog i "onog" svijeta pri čemu je "onaj" svijet bajkoliko, ali racionalno ustrojeno mjesto prije rođenja. Šarmantna priča uistinu podsjeća na Caprino i Lubitschevo stvaralaštvo, a prava su joj atrakcija glumačka imena.

Tvrdoglavog Mila tumači "čudo od djeteta" A. Yelchin, rođen 1989. u Sankt Peterburgu, koji je dolaskom u SAD postao jedna od najvećih nada američkog glumišta ovjenčana prestižnom nagradom Young Artist Award (Potonula srca, Paukova zavjera). Elmorea glumi cijenjeni A. Finney, čak pet puta nominiran za Oscara (Tom Jones, Erin Brockovich), dok su uloge roditelja Elizabeth i Kevina pripale kolegama iz filma "Samci" B. Fondi (Oglas donosi smrt, Skandal) i C. Scottu (Roger Dodger, Umrijeti mlad). Njima se u epizodnim ulogama pridružuju i danas sve angažiranija mlada američka glumica A. Lohman (Šibicari, Dobro čuvane laži) te poznata komičarka L. A. Warren (Victor/Victoria, serija Kućanice).

Dopadljiv spoj fantastike, parabole o odrastanju, efektnog snimateljskog rada Willyja Kuranta i uvjerljivih glumačkih nastupa, komedija "Odluka života" osvojila je nagrade na međunarodnim filmskim festivalima u Bruxellesu (Međunarodni festival fantastičnog filma) i Indianapolisu (Heartland Film Festival) podsjetivši na duh zlatnog doba Hollywooda.


Komentari (0)

Foto