O za Osvetu (2005)

V FOR VENDETTA (Originalni naziv)

akcija drama

Maskirani osvetnik, mučen strašnom prošloću, pokušava srušiti opresivnu vladu

 
Režija: James McTeigue
Scenarij: Larry Wachowski, Andy Wachowski
Uloge: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt

Filmografija

Radnje smještene u totalitarističku Britaniju, film ''O za osvetu'' priča je o mladoj radnici Evey koju iz smrtno opasne situacije spašava maskirani muškarac poznat samo kao "O“.

U futurističkom okruženju totalitarističke Britanije O za Osvetu priča priču o mladoj ženi iz radničke klase zvanoj Evey (Natalie Portman) koju iz smrtonosne situacije spašava maskirani čovjek poznat samo kao 'O' (Hugo Weaving). Neopisivo kompleksan O je načitan, odvažan, nježan i inteligentan, on je čovjek koji se posvetio oslobođenju svojih sugrađana od onih koji su ih terorom natjerali na pokoravanje. Također je ogorčen, željan osvete, usamljen i nasilan, a vodi ga osobna osveta.
U svojoj misiji oslobođenja engleskog naroda od korupcije i okrutnosti koje su zatrovale britansku vladu, O osuđuje tiraniju njihovih vođa i poziva svoje sugrađane da mu se pridruže u sjenama pod Parlamentom 5. studenog, na Dan Guya Fawkesa. Toga dana 1605. Guy Fawkes otkriven je u tunelu ispod Parlamenta s 36 bačvi baruta. On i njegovi suurotnici osmislili su izdajničku 'Urotu baruta' kao odgovor na tiraniju njihove vlade. U duhu te pobune i u sjećanju na taj dan, O se zaklinje da će provesti urotu zbog koje je Fawkes pogubljen, urotu koju je pokušao provesti 5. studenog 1605., raznijet će Parlament.
James Purefoy je bio izabran za ulogu O-a, no s obzirom da nije mogao disati ispod maske odustao je od uloge. Natalie Portman je za ovu ulogu obrijala glavu. Keira Knightely je također željela glumiti u ovog filmu te se prijavila za ulogu Evey.

Komentari (0)

Foto