Sve zbog Winn-Dixieja (2005)

BECAUSE OF WINN-DIXIE (Originalni naziv)

komedija dječji obiteljski

Usamljena djevojčica dobiva veselog novog prijatelja, psa Winn-Dixieja

 
Režija: Wayne Wang
Scenarij: John Singleton
Uloge: Jeff Daniels, AnnaSophia Robb, Dave Matthews, Cicely Tyson, Eva Marie Saint

Filmografija

Emotivna, dirljiva, atmosferična i sugestivna obiteljska drama redatelja Waynea Wanga (Život je jeftin... ali je toaletni papir skup, Klub sretnih žena, Kineska kutija, Središte svijeta, Romansa na Manhattanu), filmaša koji je za rad na svom kultnom filmu "Dim" u paru s glumcem Harveyem Keitelom 1995. na filmskom festivalu u Berlinu nagrađen Srebrnim medvjedom, uspjela je ekranizacija i kod nas objavljenog istoimenog bestselera američke književnice Kate DiCamillo.

Opal Buloni (A. Robb) bistra je, povučena i šutljiva 10-godišnjakinja, kći baptističkog svećenika Bulonija (J. Daniels), samohranog oca koji se seli iz jednog gradića u drugi. Sad su u mjestu Naomi na Floridi, slikovitom gradiću u kojem je Opal nedavno krenula u školu. Zbog čestih selidbi teško se privikava na nove sredine i još teže pronalazi prijatelje. Djevojčicu dodatno pritišće i činjenica da je njezina majka prije sedam godina otišla od kuće, a otac o tome ne želi ništa reći. Opal su problemi dočekali i u novom razredu, gdje su je kao metu za svoje psine odabrala braća Dunlap (N. Price) i Stevie Dewberry (L. Benward). Opal se jednog dana zatekne u trgovini Winn-Dixie, u kojoj pravi kaos izazove zaigrani pas. Kad joj priđe i stane ju lizati, Opal mu odluči pomoći predstavivši ga kao svog kućnog ljubimca. Životinji dade ime Winn-Dixie te oca zamoli da je barem privremeno prime pod krov, čemu se on isprva protivi. On zna da vlasnik njihovog naselja, gospodin Alfred (B. J. Hopper), ne voli pse i da bi im zbog Winn-Dixieja mogao dati otkaz. Za ljubav kćeri svećenik se ubrzo predomisli, a Winn-Dixie u njihovu domu odmah počne stvarati nered. Zahvaljujući psu, Opal će uskoro steći nove prijatelje, dobrodušnu staru knjižničarku Franny (E. M. Saint), siromašnu slijepu crnkinju Gloriju (C. Tyson) i zbunjenog Otisa (D. Matthews), prodavača u mjesnoj trgovini kućnim ljubimcima...

Wayne Wang vrlo spretno i suptilno kreira staromodnu no prilično efektnu priču o disfunkcionalnoj američkoj krnjoj obitelji. U tome se oslanja prvenstveno na mladu debitanticu A. Robb (Charlie i tvornica čokolade, Most za Terabithiu, Jumper) i J. Danielsa (Ragtime, Vrijeme nježnosti, Grimizna ruža Kaira, Brzina, Pleasantville, Krvna slika). Njihovi su partneri C. Tyson (Pohane zelene rajčice, Dnevnik lude crnkinje, serija Korijeni), 1973. nominirana za Oscara, i rock-glazbenik D. Matthews (Chuck, sad možete poljubiti Larryja, serija Dr. House), frontman The Dave Matthews Banda, a u sporednoj ulozi je E. M. Saint (Sjever-sjeverozapad, Sjaj u travi, Superman: Povratak, serije Kako je osvojen Divlji zapad, Slučajni partneri), dobitnica Oscara za sporednu ulogu u filmu "Na dokovima New Yorka" (1955) Elije Kazana. Filmsku fotografiju potpisuje Karl Winter Lindenlaub (Univerzalni vojnik, Zvjezdana vrata, Rob Roy, Dan nezavisnosti, Šakal, Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan), a glazbu oskarovka Rachel Portman (Emma, Legenda o Baggeru Vanceu, Čokolada, Osmijeh Mona Lise, Mandžurijski kandidat).


Komentari (0)

Foto