Gospodar i ratnik: Daleka strana svijeta (2003)

MASTER AND COMMANDER: THE FAR SIDE OF THE WORLD (Originalni naziv)

akcija drama avantura

U potjeri za francuskim brodom britanski kapetan iscrpljuje posadu i brod do iznemoglosti

 
Režija: Peter Weir
Scenarij: John Collee, Peter Weir
Uloge: Russell Crowe, Paul Bettany, Billy Boyd, James D'Arcy, Lee Ingleby, ...

Filmografija

Film je impresivno producirana ekranizacija literarne ostavštine britansko-irskog romanopisca Patricka O'Briana redatelja Petera Weira.Uloga kapetana Aubreya pripala je oskarovcu R. Croweu koji je upravo sjajan kao tvrdoglav i energičan, ali i senzibilan kapetan, a ništa slabiji nije ni njegov kolega P. Bettany kao dr. Maturin.

Godina 1805. Francuska pod vodstvom novookrunjenog cara Napoleona ratuje s većinom europskih sila. I dok s ostalim zemljama vode bitke na kopnu, Francuzi s Velikom Britanijom ratuju na moru. Kapetan britanske kraljevske mornarice Jack Aubrey (R. Crowe) za kormilom ratnog jedrenjaka HMS Surprise vodi svoj privatni rat s francuskom fregatom Acheron odlučan poraziti neprijatelja makar plovio do kraja svijeta. Tvrdoglavi časnik ima protutežu u smirenu i požrtvovnu brodskom liječniku dr. Stephenu Maturinu (P. Bettany), dok je među posadom najmlađi Blakeney (M. Pirkis). I dok britanski jedrenjak čeka odlučujuća bitka s francuskom fregatom, odnos kapetana Aubreya i dr. Maturina preraste u pravo prijateljstvo...
Temeljen na seriji romana Patricka O'Briena, povijesni ratni spektakl "Gospodar i ratnik: Druga strana svijeta", redatelja Petera Weira nedvojbeno je jedan od najboljih i najatraktivnijih izdanaka žanra koji je u tekućem tisućljeću pomalo sišao s radara publike. Weirov film pokazuje kako je prava šteta što je tome tako jer se malo što može mjeriti s užitkom gledanja maestralno režiranih scena u kojima se hrabri ljudi bore protiv sebe, suparnika i prirode koja teško oprašta. Iako je njegova tehnička izvedba nagrađena dvama Oscarima (kamera i zvuk), "Gospodar i ratnik: Druga strana svijeta" podjednako je uvjerljiv i na fabularnoj i motivacijskoj razini. Ponešto slobodnija interpretacija povijesnih činjenica nimalo ne oduzima od kvalitete filma jer su preinake napravljene, kako s osjećajem za filmsku logiku i konvencije, tako i za duh povijesti. Kao neustrašivi kapetan, Russell Crowe odigrao je jednu od svojih najupečatljivijih uloga, a ništa manje nije dojmljiv ni Paul Bettany.


Komentari (13)

Foto