Ledina (2003)

LEDINA (Originalni naziv)

drama

Priča o karakterologiji različitih vjera i nacionalnosti novobeogradskog predgrađa

 
Režija: Ljubiša Samardžić
Scenarij: Nikola Pejaković
Uloge: Dragan Bjelogrlić, Ksenija Pajić, Zijah Sokolović, Milena Dravić, ...

Filmografija

Film Srđana Karanovića "Virdžina", snimljen 1991. godine, bio je posljednja hrvatsko-srpska koprodukcija – do ovog filma. Poslije dvanaest godina dvije kinematografije potpisuju film "Ledina" koji je režirao Ljubiša Samardžić. U proizvodnji ovog filma sudjelovali su Sinema Dizajn iz Srbije i Gral Film iz Hrvatske, kao i italijanski Cine Enterprise i bugarska nacionalna televizija BNT, pa se Samardžićev film slobodno može nazvati "europskom koprodukcijom". Film je sniman na lokacijama u Novom Beogradu i Dubrovniku.

Mlada obitelj glazbenika doseli se u neboder u Novom Beogradu. Sustanari su iznimno antipatični i nepristupačni, od starih žena do bivšeg zatvorenika koji se bavi idejom da preuredi zelenu površinu ispred zgrade. Vrlo često izbijaju sukobi među susjedima, a nerijetko padaju i teške kletve. Jako razočarana, supruga čezne za tim da se što prije odsele, na što je suprug uvjerava da će se sve s vremenom popraviti. No ništa se osobito ne mijenja, a tako ni kod drugih stanara koji su sve gori i gori...

Film "Ledina" (2003) dojmljiva je drama poznatog srpskog glumca i redatelja Ljubiše Samardžića. Priča je to o tragediji kojoj je uzrok bila nesloga i međusobna mržnja stanara u neboderu. Kroz takvu priču redatelj daje i svoj osvrt na probleme općeljudske nesloge, a također, s obzirom da se radi o prikazu života mješovite obitelji, film dotiče i pitanje suživota ljudi iz bivše Jugoslavije, kao i pitanje njezinoga raspada. Iako se ne radi o vrhunskom ostvarenju, film ima dobre likove i zanimljivu priču, te izvrsne glumce Dragana Bjelogrlića, Zijaha Sokolovića, Milenu Dravić te hrvatsku glumicu Kseniju Pajić.


Komentari (1)

Foto