Renoir (2012)

Renoir (Originalni naziv)

drama

Biografski film o jednom od najvećih francuskih impresionista Renoiru

 
Režija: Gilles Bourdos
Scenarij: Jérôme Tonnerre, Michel Spinosa, Gilles Bourdos...
Uloge: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers, Thomas Doret, ...

Filmografija

Početkom 20. stoljeća jedan od najvećih francuskih impresionista Pierre-Auguste Renoir načetog zdravlja i jedva pokretan živi s obitelji na Azurnoj obali.

U jeku je Prvi svjetski rat te su mu dva starija sina na fronti. Iako u 70., drhtavih i artritičnih ruku Renoir svakodnevno slika. Jednoga se dana sin Jean ranjen vrati s fronte kući na oporavak. Velikom majstoru novi polet donosi upravo otkriven model, mlada i lijepa Andree koja također i sinu Jeanu Renoiru, budućem velikom redatelju, zapne za oko.
Film o vodećem francuskom impresionistu Pierre-Augustu Renoiru opisuje svakodnevni život u idiličnoj provinciji, izoliranoj od užasa rata, u kojoj vrijeme kao da je stalo. Režiju potpisuje Gilles Bourdos koji posljednje slikarove dane opisuje kroz priče Renoirovog posljednjeg modela i prve glumice i supruge redatelja Renoira, crvenokose Andree Heuschling (kasnije poznata kao Catherine Hessling) čiju je ljepotu prvi zapazio Henri Matisse te je poslao svome prijatelju Augustu.

Vrlo lijepo kadriran, snimljen kamerom Pinga Bina Leea, tajvanskog snimatelja istančanog osjećaja za prirodno svjetlo, film upravo imitira boje, sfumato, atmosferu s Renoirovih platna. Filmsku glazbu je stvarao oskarovac Alexandre Desplat (Hotel Grand Budapest, Igra oponašanja, Argo, Kraljev govor). Gilles Bourdos je za ovaj film nominiran u Cannesu za nagradu Izvjestan pogled. 


Komentari (1)

Foto