Zvjezdana vrata (1994)

Stargate (Originalni naziv)

akcija avantura sf

Staroegipatski artefakt zapravo je izvanzemaljski uređaj za međuzvjezdano putovanje

 
Režija: Roland Emmerich
Scenarij: Roland Emmerich, Dean Devlin
Uloge: Kurt Russell, James Spader, Jaye Davidson, Viveca Lindfors, Alexis Cruz, ...

Filmografija

Film nije oduševio kritičare niti je pretjerano bio uspješan na kino blagajnama no s vremenom je stekao kultni status, najviše zbog dugovječne televizijske serije koja je snimljena kao njegov nastavak.

Daniel Jackson (James Spader) je neuspješni egiptolog koji tvrdi kako egipatske piramide imaju neljudsko porijeklo. Njegove teorije zapazi i američko ratno zrakoplovstvo koje ga zapošljava da im pomogne u dešifriranju hijeroglifa s kamenja pronađenog u Gizi, sada smještenog u tajnom vojnom kompleksu.Jackson uspjeva otvoriti čudesnu napravu znanu kao Zvjezdana vrata koja otvaraju portal u drugu dimenziju udaljenu nekoliko svjetlosnih godina.
Pod vodstvom poručnika Jacka O'Neila (Kurt Russell) odabrana skupina zajedno sa Jacksonom kreće u istraživanje nepoznatog planeta. Ubrzo uviđaju da nad relativno primitivnom ljudskom kolonijom tamo vlada netko ili nešto predstavljajući se kao egipatski bog sunca Ra. Tim ubrzo biva zarobljen od strane spomenutog vladara koji dolazi u posjed njihovog nuklearnog oružanja.

Komentari (5)

Foto