četvrtak, 02.05.2024 10:30

Linije razdvajanja (2022)

Linije razdvajanja (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarna emisija o aktualnim događanjima u svijetu

Linije razdvajanja - Priznanje - Ekipa našeg serijala donosi priču o ispovijesti kolumbijskog pukovnika odgovornog za smrt 53 nedužna civila koji moli njihove porodice za oprost u zamjenu za amnestiju. Sredinom prve decenije ovog stoljeća Kolumbija je nastojala dokazati da konačno pobjeđuje u dugotrajnom ratu protiv naoružanih pobunjenika u zemlji. Vojni vrh vršio je pritisak na kopnene trupe da ubiju više boraca u akciji. Kao rezultat toga, vojnici su ubili hiljade civila, predstavljajući ih kao pobunjeničke borce. Godine 2022. kolumbijska komisija za istinu otkrila je da su najmanje 6402 civila pogubljena između 2002. i 2008. Sada, kao rezultat kolumbijskog historijskog mirovnog sporazuma iz 2016, vojni zvaničnici odgovorni za ove zločine mogu se kvalifikovati za amnestiju u zamjenu za istinito svjedočenje o svojim ratnim zločinima.
 

Otkriće zlata u Kolumbiji, nestabilnoj zemlji, gdje je već desetljećima na snazi građanski rat, donijelo je novu dimenziju sukoba između ljevičarskih pobunjeničkih grupa i vladinih snaga koje se bore za prevlast nad rudarskim regijama. Nažalost, u tim sukobima najviše strada lokalno stanovništvo.

Ubojstvo Shireen Abu Akleh: 11. svibnja 2022. novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh izvještavala je iz izbjegličkog kampa Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali kada ju je izraelski vojnik ubio iz vatrenog oružja. Izraelska vojska je priznala kako je "moguće" da su je ubili njihovi vojnici. Budući da je Abu Akleh bila i američka državljanka, njen slučaj doveo je u centar pažnje odnos Vlade SAD-a. O ubojstvu Shireen Abu Akleh naš reporter je razgovarao sa svjedocima tog dana i postavljao pitanja Bijeloj kući i State Departmentu o tome hoće li SAD istražiti njezino ubistvo?

Komentari (0)

Foto