Zločin i kazna (2002)

CRIME AND PUNISHMENT (Originalni naziv)

drama

Ekranizacija romana Zločin i kazna prenesena u suvremenu Moskvu

 
Režija: Menahem Golan
Scenarij: Menahem Golan
Uloge: Crispin Glover, Vanessa Redgrave, John Hurt, Margot Kidder, John Neville, ...

Filmografija

Rodion Raskoljnikov (C. Glover) student je prava na sveučilištu u Moskvi, koji duboko proživljava socijalne nepravde u suvremenoj Rusiji. Njihov je simbol stara lihvarica i švercerica Aljona Ivanova (P. Hayes) koja Rodiona ucjenjuje za svaki potrebni rubalj, baš kao i svoje ostale siromašne klijente. Kad Rodion pomogne ocu djevojke Sonje (A. Dicker) koja se prostituira kako bi prehranila obitelj, mladić odluči ubiti Aljonu...

Rodion Raskoljnikov (C. Glover) student je prava na sveučilištu u Moskvi, koji duboko proživljava socijalne nepravde u suvremenoj Rusiji. Njihov je simbol stara lihvarica i švercerica Aljona Ivanova (P. Hayes) koja Rodiona ucjenjuje za svaki potrebni rubalj, baš kao i svoje ostale siromašne klijente. Kad Rodion pomogne ocu djevojke Sonje (A. Dicker) koja se prostituira kako bi prehranila obitelj, mladić odluči ubiti Aljonu ne bi li pomogao svima koji duguju nemilosrdnoj lihvarici...
Roman Zločin i kazna velikog ruskog književnika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (1821.-1881.) nije samo remek-djelo ruskog i svjetskog realizma, nego i jedna od najutjecajnijih literarnih ostavština 19. stoljeća sa snažnom filozofskom potkom. Piščevo je djelo neposredno utjecalo na razvoj moderne književnosti, ali i sve do danas ostalo manifest o licu i naličju pravde i pravičnosti. Ovaj je briljantni tekst niz puta prenošen na filmsko platno u različitim interpretacijama pri čemu je jedna od posljednjih ova američka drama.
Film je režirao, producirao, te sam prilagodio izvorni roman izraelski filmaš s dugogodišnjom karijerom u Hollywoodu Menahem Golan (The Delta Force, Death Game). Odlučivši premjestiti radnju romana u suvremenu Moskvu Golan je napravio vrlo dobar potez, jer se sve dvojbe, postavke i tumačenja onoga što je Dostojenski napisao 1866. lako mogu kontekstualizirati u tranzicijskoj Rusiji. Redatelj nije dirao u narativni slijed romana, već ga je pažljivo prilagodio odabranom mjestu i vremenu.
Tomu najviše pomaže izvrsna gluma C. Glovera (Povratak u budućnost, Willard) u ulozi Rodiona Raskoljnikova čiji zločin i njegovo kasnije proživljavanje Golan prikazuje poprilično uspješno. U ostalim su ulogama poznata glumačka imena: oskarovka V. Redgrave (Julia), J. Hurt (Čovjek-slon), M. Kidder (Superman), te P. Hayes (Edna the Inebriate Woman), dok Sonju tumači još neafirmirana A. Dicker. Dojmu filma pripomaže i isprana fotografija Nicholasa von Sternberga (Texasville) čiji je otac, poznati redatelj klasičnog Hollywooda Josef von Sternberg 1935. režirao jednu od najuspješnijih ekranizacija "Zločina i kazne".

Komentari (2)

Foto