Absolon (2003)

ABSOLON (Originalni naziv)

akcija triler sf

Stanovništvo na Zemlji je na rubu izumiranja jedina nada je novootkriveni lijek Absolon

 
Režija: David Barto
Scenarij: Brad Mirman
Uloge: Christopher Lambert, Lou Diamond Phillips, Kelly Brook, Ron Perlman, ...

Filmografija

Veteran velikog broja niskobudžetnih filmova, Christopher Lambert još je uvijek ime koje snagom talenta može privući gledatelja, čak i ako su autori filma posve nepoznati. Tomu ipak nije slučaj u ovom niskobudžetnom, ali inventivnom trileru, koji žestoko kritizira profiterstvo farmaceutskih tvrtki.

Godine 2003. pojavio se nepoznati virus nazvan "sindrom neurološke degeneracije", koji je u sljedećih nekoliko godina poharao Zemlju i stanovništvo doveo do ruba izumiranja. Jedinu nadu za spas predstavlja absolon, novootkriveni lijek koji se mora svakodnevno uzimati u velikim dozama, što si mogu priuštiti samo najbogatiji. Stoga njegov izumitelj, dr. Fredrick Reyna (N. Foster), želi predstaviti novi, jeftiniji lijek. Nakon što je dr. Reyna ubijen, tragom zločinaca kreće odlučni detektiv Norman Scott (C. Lambert), policajac kojem je supruga podlegla smrtonosnom virusu i koji se u lovu na kriminalce često služi grubim metodama, zbog čega često dolazi u sukob sa svojim šefom Waltersom (L. Diamond Phillips). Započevši istragu, Norman ubrzo dođe do Daniela Haywooda, asistenta dr. Reyne koji vjeruje da su njegovog šefa ubili vladini plaćenici i koji strahuje za vlastiti život. A kad i njega ubiju, Norman i njegova partnerica Ruth (R. Angelica) uz pomoć dr. Claire Whitaker (K. Brook), znanstvenice koja je radila na usavršavanju absolona, u svemu naslute urotu velike farmaceutske tvrtke. Detektivi ne znaju da zavjera seže do najviših policijskih redova, te da je u nju uz Normanova šefa Waltersa umiješan i vlasnik utjecajne farmaceutske korporacije Murchison (R. Perlman)...

Fantastični akcijski triler redatelja Davida Bartoa (Nunca es nunca, Sussus), podrijetlom Španjolca koji je iskustvo stjecao kao ilustrator i autor storyboarda (Torrente 2: Misija u Marbelli i Blade 2), atraktivno je, dinamično i uzbudljivo ostvarenje razmjerno tjeskobnog ugođaja, za koje scenarij potpisuje iskusni Brad Mirman (Potez lovca, Njezino je tijelo dokaz, Highlander 3, Iskupljenje, Gideon, The Piano Player). Mirman je scenarist niza filmova s C. Lambertom (Greystoke: Legenda o Tarzanu, Sicilijanac, Utvrda, Smrtonosna bitka, Nirvana, Beowulf) u glavnoj ulozi, nepretencioznih djela realiziranih uz skromne proračune, koja vješto eksploatiraju žanrovske klišeje.

Takav je slučaj i s današnjim filmom u kojem uz Lamberta u sporednim ulogama nastupaju L. Diamond Phillips (La Bamba, Mladi revolveraši 1 i 2, Hrabrost ratnika, Veliki pogodak, Holivudski murjaci, serija 24), za sporednu ulogu u drami "Stand and Deliver" 1989. nominiran za Zlatni globus, K. Brook (Dobar posao u Italiji, serije Smallville, Gospođica Marple) i R. Perlman (Ime ruže, Otok doktora Moreaua, Alien: Uskrsnuće, Neprijatelj pred vratima, Zločin i kazna, Looney Tunes: Ponovno u akciji).


Komentari (2)

Foto