Put slave (2006)

GLORY ROAD (Originalni naziv)

drama sport

Prvi afroamerički košarkaški tim iz Teksasa osvaja prvenstvo pod vodstvom bijelog trenera

 
Režija: James Gartner
Scenarij: Chris Cleveland, Bettina Gilois
Uloge: Josh Lucas, Derek Luke, Austin Nichols, Jon Voight, Evan Jones, ...

Filmografija

"Staze slave" debitantski je dugometražni film redatelja Jamesa Gartnera koji se za isti okoristio istinitom pričom o prvom većinski crnačkom košarkaškom timu u Americi, koji se formirao u zapadnom Teksasu.

Sredinom šezdesetih Don Haskins (J. Lucas) dobio je priliku da u El Pasu vodi teksaški košarkašku ekipu. Shvatio je da od postojećih igrača neće moći stvoriti pobjednički tim i krenuo je u regrutiranje darovitih košarkaša iz koledža diljem Amerike - New Yorka, Detroita, Indiane... Većina tih mladića bili su crnci, ali "dečki iz grada". No u El Pasu, iako najkozmopolitskijem dijelu Teksasa, crnci su još uvijek "različiti"...
U povijesti američke košarke Texas Western ostat će zapamćen kao košarkaški tim koji je 1966. godine pobijedio mnogo nadmoćnije klubove i osvojio nacionalno prvenstvo. Svi članovi tog autsajderskog tima i nakon pobjeda na terenu nastavili su nizati životne uspjehe - neki su postali profesionalni igrači ili košarkaški treneri, osnivači fondacija za siromašne studente, ravnatelji škola i slično, a trener Don Haskins uvršten je u košarkaški Hall of Fame 1979. Film "Glory Road" pripada tradiciji sportskih drama koje se temelje na istinitim događajima i prema biografijama poznatih sportaša. Osvojio je nagradu ESPY kao najbolji sportski film 2006. godine, a bio je nominiran i za nagradu Humanitas.

Komentari (1)

Foto