Dani slave (2003)

Old School (Originalni naziv)

komedija

Trojica tridesetogodišnjaka odluče ponovno proživjeti zabavu svojih studentskih godina

 
Režija: Todd Phillips
Scenarij: Todd Phillips, Court Crandall
Uloge: Luke Wilson, Will Ferrell, Vince Vaughn, Jeremy Piven, Ellen Pompeo, ...

Filmografija

Koristiti humor veoma ozbiljno - nekome bi ovakav plan možda izgledao nemoguć, no fenomenalna komedija "Dani slave" pokazuje da se u svom poslu može uspjeti ako mu se pristupi predano. Redatelj Todd Phillips i ostatak scenarističke ekipe, s njim na čelu, zaista su htjeli od "Dana slave" napraviti najsmješniji i najzabavniji film na svijetu, a barem dok film traje, mnogi će biti spremni potvrditi da im je to i uspjelo. Minimalne nelogičnosti i rupe u scenariju vrlo se brzo zaboravljaju kada vam je lice konstantno razvučeno u široki osmijeh.

"Dani slave" je urnebesna komedija o trojici tridesetogodišnjaka, starih prijatelja, koji odluče ponovno proživjeti nezaustavljivu zabavu svojih studentskih godina. U svom drugom filmu, redatelj Todd Phillips preuzeo je neobuzdani humor svoga debija "Road Trip", s tim da ga je obogatio dorađenijom i efektnijom pričom koja kod gledatelja može izazvati i nostalgiju za prohujalim vremenima, iako je puno izvjesnije da će izazvati samo ogromne količine smijeha!

Na povratku sa službenog puta, Mitch Martin (Luke Wilson) sazna da je njegova djevojka Heidi (Juliette Lewis) nezasitna nimfomanka koja ga već dugo vremena vara. Kako bi što prije zaboravio njihov zajednički život, Mitch sebi pronađe novu kuću, smještenu na rubu mjesnog fakulteta. Vrlo brzo u kući sve češće počinju boraviti njegovi prijatelji Frank Ricard (Will Ferrell) i Beanie Campbell (Vince Vaughn), također opterećeni osobnim problemima. Frank je bivši kralj tuluma koji se, unatoč braku, ne želi odreći nesputane zabave, a Beanie je obiteljski čovjek koji nikako ne može zaboraviti svoju divlju i ludu mladost. Ubrzo, Beanieju na pamet pada neočekivana ideja - njih će trojica oformiti bratstvo u Mitchevoj novoj kući! Ideja se pokaže izvrsnom te kuća postaje centar fakultetske zabave, sve dok se na prijatelje ne namjeri novi dekan Pritchard (Jeremy Piven), vrlo dobro se sjećajući njihovih nepodopština iz studentskih dana.
Glavno oružje filma svakako je vodeći glumački "trio fantastikus", dio šire ekipe glumaca u koju svakako spadaju i Ben Stiller i Owen Wilson, koja surađujući međusobno, kao i s drugim hrabrim filmašima, žanr komedije opet nakon sredine osamdesetih godina čini izvorom najboljih holivudskih filmova ("Pazi lopta!", "Rushmore", "Obitelj čudaka", "The Ron Burgundy Story", "Starsky & Hutch"...). Ovdje, Luke Wilson do perfekcije dovodi svoju tipičnu ulogu običnog čovjeka bez običnog života, Will Ferrell u brojnim urnebesnim scenama briljira kao alkoholičar-povratnik, a Vince Vaughn još jednom pokazuje kako je njegov oštar jezik jedno on najuspješnijih komičnih sredstava novog tisućljeća. Uz njih, u cameo ulogama nastupaju poznati reperi Snoop Dogg i Warren G.
Čak i ako vaša ideja zabave ne uključuje odrasle ljude u ponovnom proživljavanju studentskih fantazija, "Dani slave" sigurno će vas nasmijati do suza, snagom svojih nevjerojatnih scena podsjećajući da komedija mora biti samo komedija da bi bila prava komedija.

Komentari (1)

Foto