Miris kiše na Balkanu (2011)

Miris kiše na Balkanu (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Priča o sefardskoj obitelji Salom koja iz Beča dolazi živjeti u Sarajevo

 
Režija: Ljubiša Samardžić
Scenarij: Gordana Kuić, Đorše Milosavljević
Uloge: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Mirka Vasiljević, Kalina Kovačević , ...

Filmografija

'Miris kiše na Balkanu' najprije je ekraniziran kao uspješna istoimena serija. Od obilja materijala koji su nastali prilikom produkcije nastao je i film, a zatim još dva nastavka. Ova saga tako je postala prva filmska trilogija u Srbiji.

Film u tri dijela rađen po poznatom romanu Gordane Kuić.

U prvom filmu opisuje se skromna, ali sretna obitelj Sefarda židova Salom u Sarajevu u periodu 1914.-1918. godine, sa mnogo kćeri koje treba poudavati, učiniti sretnim, a koje pronalaze svoje životne suputnike u nesputanim vjerskim ograničenjima, nevjernicima, pravoslavcima, katolicima, muslimanima. Otac i majka odolijevaju otporu sredine i svoje Nine, prihvaćaju dijalog civilizacije i osobnu sreću svoje djece.

U drugom filmu, Beograd dobiva svoj hommage u cvjetanju civilizacije i raskoši u periodu od 1919. do 1932.,u kome velika, darovita i autentična balerina Riki postiže svoj vrhunac u baletskim papučicama, ali i svoju nesreću.

U trećem filmu, pojavom Hitlera 1932. godine, dolazi progon i prokletstvo za sve židovske obitelji, pa i obitelji Salom! U ovom dijelu filma, svi heroji nose svoje "kovčege" u rukama i svoju neizvjesnost na putu osobne sreće. 


Komentari (0)

Foto