Rat svjetova (2005)

War of the Worlds (Originalni naziv)

drama avantura sf

Remake istoimenog filma iz 1953. godine o sukobu ljudske i izvanzemaljske civilizacije

 
Režija: Steven Spielberg
Scenarij: Josh Friedman, David Koepp
Uloge: Tom Cruise, Dakota Fanning, Miranda Otto, Justin Chatwin, Tim Robbins, ...

Filmografija

Stoljećima smo se pitali ima li još koga u svemiru. Vrijeme je da saznamo kako smo gledali u krivom smjeru jer su Oni na našoj planeti već mnogo, mnogo godina i sada su nas odlučili pokoriti...

Stoljećima su ljudi promatrali svemir, isprva samo golim očima, a kasnije najmodernijim tehnološkim instrumentima, pitajući se ima li još koga u tome golemom prostranstvu, kakve su mu namjere i hoće li naše civilizacije ikada ostvariti kontakt.Pokazalo se da smo gledali u krivom smjeru jer su oni na našoj planeti već mnogo, mnogo godina i sada su nas odlučili pokoriti! Ray Ferrier (Tom Cruise) je radnik iz New Jerseya, kojemu u životu baš i ne cvjetaju ruže, jer sa svojom djecom iz raspadnutog braka nema odnos kakav priželjkuje.No, kada jednoga dana otpočne dugo planirani izvanzemaljski napad na našu planetu, na Rayu je da napravi sve kako bi zaštitio sina Robbieja (Justin Chatwin) i kćer Rachel (Dakota Fanning).
Snimljen prema istim izvorima kao i istoimeni film iz 1953. godine, "Rat svjetova" je znanstveno-fantastični blockbuster koji kroz priču o sukobu suprotstavljenih civilizacija ponajprije govori o snazi obitelji i roditeljske ljubavi, kombinirajući tako vrhunskim specijalnim efektima podebljanu akciju i dramu o mogućem raspadu obitelji uslijed ključnih događaja za našu planetu. Možda i najveći živući redatelj Hollywooda, slavni Steven Spielberg ovdje je tako svoja klasična motivska čvorišta nadogradio modernim tehničkim mogućnostima, istovremeno se koristeći skoro pa arhetipskim zapletima o susretima sa Svemircima. U glavnoj ulozi gledamo sveameričkog ljubimca Toma Cruisea, koji igra Raya Ferriera, običnog radnika iz New Jerseya, koji će poljuljan odnos sa svojom djecom srediti u nimalo očekivanim okolnostima napada izvanzemaljaca na Zemlju.

Komentari (4)

Foto